Turcia se alătură coaliţiei SUA împotriva Statului Islamic. Erdogan umblă după Assad

Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan
Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele turc Tayyip Erdogan s-a angajat miercuri să lupte împotriva Statului Islamic (SI) şi a ”altor organizaţii teroriste”, relatează al Jazeera.

Discursul lui Erdogan s-a desfăşurat cu o zi înainte de votul, în parlament, asupra rezoluţiei care acordă guvernului autoritatea să trimită armata pe fronturile din Siria şi Irak.

”Vom lupta eficient împotriva atât a SI cât şi a altor organizaţii teroriste din regiune”, a declarat Erdogan. ”Aceasta va fi prioritatea noastră întotdeauna”.

Turcia nu face încă parte din coaliţia condusă de Statele Unite, dar a trimis tancuri în zonele de graniţă ameninţate de avansul SI către Kobane, un oraş majoritar kurd din Siria.

Partidul AK a lui Erdogan are o majoritate clară în parlament ceea ce sporeşte şansele ca moţiunea să fie aprobată.

Ankara nu a precizat încă cum se va implica în lupta contra SI dar Erdogan a insistat pentru crearea unei zone tampon la graniţa turcă din interiorul Siriei, care să fie susţinută de o zonă aeriană închisă.

Totuşi preşedintele turc, care a sprijinit lupta împotriva regimului Bashar al-Assad, a declarat că lansarea ”tonelor de bombe” asupra SI nu este o soluţie pe termen scurt.

”Vom continua să ne stabilim scopul astfel încât să îndepărtăm regimul sirian, pentru a ajuta la protejarea integrităţii teritoriale a Siriei şi pentru a încuraja introducerea unui sistem constituţional, şi a unui guvern parlamentar care să fie îmbrăţişat de toţi cetăţenii săi”, a declarat acesta.

”Una dintre priorităţile noastre este să avem un guvern just şi puternic în Damasc. Nu putem să fim indecişi în privinţa situaţiei din Golf şi a Orientului Mijlociu mai mare. Cum putem noi rămâne nepăsători ţinând cont de criza de pe două fronturi ? Nu vom sta nepăsători.”

Erdogan a mai criticat şi vocile care susţin că intervenţia turcă împotriva SI are ca scop înlăturarea regimului Bashar al Assad. ”Iese din discuţie să tolerăm sau să avem cea mai mică simpatie… pentru un astfel de grup terorist”, a subliniat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe