Turcia: Peste 40 de persoane rănite într-o explozie în provincia Van

Un nou atac cu o maşină capcană în sud-estul Turciei s-a soldat cu rănirea a zeci de persoane. Deşi atacul nu a fost încă revendicat, autorităţile turce au învinuit militanţii PKK pentru explozia puternică de luni.
Poliţia turcă păzeşte locul unui atac cu o maşină capcană în provincia VA, Turcia, 12 septembrie 2016.
Poliţia turcă păzeşte locul unui atac cu o maşină capcană în provincia VA, Turcia, 12 septembrie 2016. (Captură Foto)

Cel puţin 48 persoane au fost rănite într-o explozie care a avut loc în apropierea sediului partidului de guvernământ AKP în oraşul Besyol din provincia sud-estică Van.

Agenţia turcă de ştiri Dogan a citat poliţia locală afirmând că rapoartele iniţiale sugerează că explozia ar fi fost provocată de o maşină capcană.

Conform rapoartelor media, două dintre persoanele rănite sunt ofiţeri de poliţie.

Dogan a susţinut că explozia a avut loc în apropierea biroului guvernatorului regional şi a sediului provincial al Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Adjunctul liderului local al AKP, Burhan Kayaturk, a declarat pentru CNN Turk faptul că ţinta atacului a fost sediul regional al partidului de guvernământ.

Imaginile surprinse de televiziunile locale au arătat fumul ridicându-se dintr-o clădire şi pompieri sosiţi la faţa locului pentru a stinge flăcările.

Populaţia provinciei Van este majoritar kurdă. Grupurile separatiste precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au desfăşurat câteva atacuri teroriste în Turcia în lunile recente, după ce un armistiţiu vechi de doi ani cu guvernul turc s-a prăbuşit anul trecut.

Surse ale securităţii au învinuit PKK pentru atacul de luni dimineaţă.

Turcia are de înfruntat, pe lângă PKK, şi atacuri comise pe teritoriul său de militanţi ai grupului Statul Islamic ca răspuns la loviturile turceşti împotriva jihadiştilor de la graniţa cu Siria.

În luna iunie, 41 de persoane au fost ucise şi altele 239 au fost rănite când doi sinucigaşi cu bombă şi-au detonat explozibilii înainte ca alţi trei atacatori să deschidă focul cu puşti de asalt AK-47 pe Aeroportul din Istanbul.

În plus, Turcia a văzut şi o campanie masivă de suprimare desfăşurată de Erdogan împotriva persoanelor suspectate de implicare într-o lovitură de stat eşuată în luna iulie. Ankara l-a acuzat pe clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA, de orchestrare a puciului eşuat şi a arestat zeci de mii de persoane suspectate că ar avea legături cu acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe