Turcia oferă americanilor o bază aeriană pentru desfăşurarea de lovituri aeriene cu drone în Siria

Drona americană US MQ-9 Reaper.
Drona americană US MQ-9 Reaper. (Captură Foto)

Conform rapoartelor, Turcia a acceptat să permită Statelor Unite să folosească una dintre bazele sale aeriene pentru a lansa lovituri aeriene în Siria, aparent pentru a viza locaţii ale militanţilor Statului Islamic.

Această mişcare are loc în condiţiile în care generalul american John Allen, subsecretarul american pentru politica apărării Christine Wormuth, alături de o delegaţie amplă a Pentagonului, au călătorit în această săptămână în Ankara pentru a se întâlni cu omologii lor turci, a raportat ziarul turcesc Today's Zaman.

Întâlnirile dintre cele două părţi au început marţi şi au continuat miercuri şi joi.

Joi, ziarul turcesc Cumhuriyet a raportat că Ankara a fost de acord să permită dronelor americane de la baza aeriană İncirlik să fie folosite pentru atacuri împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria.

Ziarul a mai susţinut că Washingtonul a cerut de asemenea să aibă acces la bazele militare din Diyarbakir şi Batman pentru scopuri logistice, adăugând că cele două ţări sunt aproape de încheierea unui acord asupra bazei aeriene İncirlik. Totuşi, Ankara a impus o precondiţie, şi anume, ca SUA să susţină militanţii Takfiri ce luptă împotriva guvernului sirian şi care sunt de altfel susţinuţi de forţe din afară.

Turcia a mai declarat delegaţiei americane că ar trebui să includă lupta împotriva guvernului sirian în programul său de pregătire şi echipare, conform Cumhuriyet.

Totuşi, un raport al Daily Sabah a susţinut că desfăşurarea de drone armate la baza aeriană İncirlik nu este ceva nou. “Aceste rapoarte nu reflectă adevărul. Dronele armate nu au fost discutate. De fapt, ele sunt deja folosite, aşadar chestiunea nu mai trebuie discutată deoarece a fost deja rezolvată”, a citat ziarul o sursă de nivel înalt din cadrul Ministerului turc de Externe.

“Acordul dintre Turcia şi SUA de a folosi drone armate a fost încheiat în luna martie şi acestea au fost folosite de atunci”, a adăugat o sursă militară.

Săptămâna trecută, ziarul turcesc Hürriyet Daily a raportat că armata turcă a cerut tuturor comandanţilor militari staţionaţi de-a lungul graniţei cu Siria să fie prezenţi la o întâlnire pe tema unei posibile intervenţii în Siria.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai rebeliunii împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, unele rapoarte arătând că Ankara pregăteşte activ şi înarmează militanţii care operează în Siria şi că, de asemenea, facilitează trecerea sigură a viitorilor terorişti străini pe pământ sirian. Siria este devstată de un război civil din 2011.

Începând cu septembrie 2014, Statele Unite alături de unii dintre aliaţii săi regionali au desfăşurat o campanie de lovituri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria, fără autorizaţia Damascului şi fără un mandat ONU. Loviturile aeriene din Siria sunt o extindere a unei campanii de atacuri aeriene conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak, care a început în august 2014.

Multe dintre ţările care s-au alăturat aşa zisei coaliţii anti-terorism, precum Arabia Saudită şi Qatar, sunt susţinătoare puternice ale elementelor Takfiri ce luptă împotriva guvernului sirian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe