Turcia nu se pregăteşte să invadeze Siria. Kremlinul declară contrariul

După ce loviturile sale aeriene au cauzat suspendarea temporară a negocierilor pentru pacea siriană, Rusia a acuzat Turcia că se pregăteşte pentru o invazie în nordul Siriei. Ankara a negat acuzaţiile, susţinând că ruşii doresc să abată atenţia internaţională de la crimele pe care le comit în ţara arabă.
Un băiat sirian merge pe lângă bicicleta sa în districtul devastat Sukari al oraşului Alep, 13 noiembrie 2014.
Un băiat sirian merge pe lângă bicicleta sa în districtul devastat Sukari al oraşului Alep, 13 noiembrie 2014. (Captură Foto)

O sursă din cadrul biroului premierului turc a declarat joi pentru CNN că forţele turceşti nu se pregătesc să invadeze nordul Siriei. Sursa a adăugat că Rusia – care a făcut această acuzaţie – încearcă să ascundă crimele comise în ţara arabă zguduită de război.

„Ei [ruşii] pur şi simplu deviază atenţia de la atacurile lor asupra civililor”, a declarat sursa pentru CNN. „Turcia are tot dreptul să ia orice fel de măsură pentru a-şi proteja propria securitate”.

Comentariile au fost făcute după ce generalul maior Igor Konaşenkov a fost citat de agenţia rusă de ştiri Ria Novosti ca afirmând că Moscova consideră că o parte din activitatea desfăşurată în partea turcă a graniţei turco-siriene indică pregătiri pentru o invazie.

„Observăm tot mai multe semne ale unor pregătiri secrete ale forţelor armate turceşti pentru activităţi în teritoriul sirian”, a declarat generalul rus.

Chestionat în legătură cu afirmaţia Rusiei, John Kirby, purtător de cuvânt pentru Departamentul de Stat american, a declarat într-o conferinţă de presă: „Continuăm să colaborăm cu Turcia, care este un partener important în această coaliţie (care luptă împotriva Statului Islamic) în interiorul Siriei”.

Rusia a lansat o campanie de atacuri aeriene în 30 septembrie 2015, urmărind să susţină forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care se luptă atât cu Statul Islamic şi alte grupuri teroriste cât şi cu rebelii moderaţi care doresc schimbarea conducerii din Damasc.

În noiembrie 2015, relaţiile dintre Turcia şi Rusia s-au deteriorat semnificativ după ce forţele aeriene turceşti au doborât un bombardier rusesc. În timp ce Ankara susţine că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, Moscova neagă acest lucru, susţinând că avionul său a fost doborât în spaţiul aerian sirian.

După incident, Rusia a impus mai multe sancţiuni economice împotriva Turciei: a interzis importul anumitor produse turceşti, a impus restricţii de călătorie, a interzis unor companii turceşti să facă afaceri în Rusia şi a suspendat un proiect în valoare de 12 miliarde de dolari pentru construirea unui gazoduct între cele două naţiuni.

Tensiunile s-au amplificat şi mai mult săptămâna trecută, când Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus din Ankara în semn de protest pentru o altă presupusă violare a spaţiului aerian turcesc de către un avion de luptă rusesc.

Ministerul rus al Apărării a negat că vreunul dintre avioanele ruseşti a încălcat spaţiul aerian turcesc şi a numit acuzaţiile Ankarei drept propagandă nefondată.

Cu două săptămâni în urmă, doi oficiali americani au declarat pentru CNN că, aparent, Rusia ia măsuri pentru a crea o bază aeriană în nord-estul Siriei, în apropiere de graniţa turcă.

Oficialii au precizat că SUA a văzut un număr “limitat” de soldaţi ruşi care au verificat un aerodrom în Qamishili, nord-estul Siriei, posibil pentru a determina un mod eficient de utilizare a locaţiei respective.

Rusia şi-a creat deja un centru de operaţiuni în cadrul unei baze aeriene din Latakia, de-a lungul coastei mediteraneene.

În plus, loviturile aeriene ruseşti au jucat un rol important în suspendarea temporară a unor discuţii pentru pace ce urmăresc să producă o încetare a focului în întreaga Sirie.

Discuţiile s-au blocat miercuri în mijlocul furiei opoziţiei siriene faţă de brutala campanie aeriană rusească desfăşurată în Alep.

SUA, Franţa şi Turcia au criticat atacurile, dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a promis miercuri că loviturile vor continua până la înfrângerea grupurilor teroriste.

Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a anunţat miercuri o “pauză” în aceste discuţii, susţinând că ele ar trebui să fie reluate în 25 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe