Turcia, medievală: Sultanul cere capul principalilor primari pentru rezultate proaste la referendum

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut primarilor din trei mari oraşe să demisioneze, inclusiv primarul capitalei turce, Ankara, a precizat joi ziarul Hürriyet. Aparent, mişcarea lui Erdogan ar urmări să revitalizeze partidul său de guvernământ înaintea alegerilor din 2019.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Remarcile marchează cea mai explicită cerere a lui Erdogan de până acum pentru o înlocuire a politicienilor veterani, după ce alegătorii din multe oraşe au respins un referendum în luna aprilie privind schimbarea Constituţiei şi crearea unei preşedinţii executive.

Deşi Erdogan a câştigat la limită referendumul, alegătorii din 17 dintre 30 cele mai mari oraşe ale Turciei au votat împotriva schimbării. De atunci, liderul turc a discutat despre necesitatea unei reînnoiri în guvernele locale şi în partidul de guvernământ AK, citând semne ale unei aşa-zise “oboseli cronice” în cadrul administraţiilor.

“Oamenii nu îi privesc pe aceşti oficiali drept candidaţi independenţi, ci drept candidaţi prezentaţi de partide. Nu putem privi aceste posturi ca fiind nişte scaune care sunt păstrate pentru totdeauna şi niciodată abandonate”, l-a citat Hürriyet declarându-le reporterilor în avion la întoarcerea dintr-o călătorie efectuată în Polonia în această săptămână.

O cerere a fost transmisă pentru demisia primarului din Balikesir, în nord-vestul Turciei, l-a citat publicaţia pe Erdogan.

“În mod similar, această situaţie i-a fost prezentată (primarului din Ankara) Melih (Gokcek). Acelaşi lucru şi cu [primarul din] Bursa”, a fost citat preşedintele turc ca precizând. Bursa este un oraş în nord-vestul ţării.

Primarul Istanbulului a demisionat luna trecută, la fel ca primarul din oraşul Duzce din nord-vestul Turciei, iar primarul din oraşul Nigde, din centrul ţării, a demisionat miercuri.