Turcia mai arestează 700 de presupuşi discipoli ai lui Fehtullah Gulen

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Procurorii turci au ordonat marţi arestarea a aproape 700 de persoane, inclusiv personalul Ministerului Apărării şi al Justiţiei, a declarat presa de stat, intensificând persecuţia împotriva unei reţele acuzate de orchestrarea unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Autorităţile au efectuat o represiune susţinută asupra celor despre care se presupune că ar fi adepţi ai clericului musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA. Persecuţia s-a intensificat după puciul nereuşit împotriva preşedintelui turc din iulie 2016, în care aproximativ 250 de persoane au fost ucise. Totuşi, măsurile de epurare a fanilor lui Gulen din armată, poliţie şi sistemul turc de justiţie începuseră cu ani în urmă.

Ultimele operaţiuni au marcat o escaladare a poliţiei împotriva presupuşilor susţinători ai lui Gulen, un fost aliat al preşedintelui Recep, care ulterior a devenit duşmanul său numărul unu.

Gulen, care trăieşte în exil în Pennsylvania din 1999, a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

În ultimele mişcări, procurorii au dispus arestarea a 157 de persoane, inclusiv 101 ofiţeri într-o anchetă a Forţelor Armate Turce, a declarat agenţia de ştiri Anadolu, deţinută de stat.

Erdogan i-a acuzat timp de ani buni pe susţinătorii lui Gulen de organizarea unui „stat paralel” prin infiltrarea în poliţie, în sistemul judiciar şi al altor instituţii ale statului.

De la tentativa de lovitură de stat, aproximativ 80.000 de persoane au fost închise şi se află în curs procese de judecată, iar aproximativ 150.000 de funcţionari publici, personal militar şi alţii au fost concediaţi sau suspendaţi de la locul de muncă.

Aliaţii occidentali ai Turciei, inclusiv Uniunea Europeană, precum şi grupurile de monitorizare a drepturilor omului au criticat amploarea represiunii, în timp ce Ankara consideră că măsurile sunt un răspuns necesar, susţinând că grupul este o ameninţare la adresa securităţii.