Turcia lovită de o mare pană de curent

.
. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Numeroase provincii din Turcia au fost lovite de o pană masivă de curent marţi. Incidentul, ale cărui motive rămân necunoscute, a produs dezastru în transporturi, sectorul medical şi industrial.

Sursele oficiale susţin că o problemă tehnică a companiei TEİAŞ, care operează liniile de transmisie, a cauzat pana.

Conform agenţiei de presă Dogan, aproape toate cele 81 de provincii turceşti, cu excepţia provinciei Van, care importă electricitate din Iran.

Pana, care a început la 10:30, a afectat liniile de metrou din Istambul şi Ankara.

Premierul turc Ahmet Davidoglu a afirmat că „sunt investigate toate posibilităţile ca pana să fie rezultatul unui atac terorist”.

Energia electrică a fost restaurată până la căderea serii.

Ministerul Energiei a transmis un comunicat prin care se arată că a fost semnalată o problemă la liniile de transmisie din zona Mării Egee.

SUA şi Canada, lovite de cea mai mare pană de curent din lume.

În vara anului 2003, estul Canadei şi nord-estul SUA au fost lovite de cea mai mare pană de curent din istorie. Incidentul, care a afectat peste 55 de milioane de persoane, a lăsat oraşe mari fără alimentare cu energie electrică pentru o perioadă de până la trei zile, afectând economia.

Motivul incidentului din 2003, care a pornit din Canada, ar fi fost o defecţiune de software la unul dintre sistemele de management cibernetic al reţelelor.