Turcia: jurnalistul Khashoggi a fost ucis prin ştrangulare, apoi dezmembrat

Procurorul şef din Istanbul a declarat că jurnalistul Jamal Khashoggi de la Washington Post a fost ucis prin ştrangulare l-a scurt timp după ce a intrat în Consulatul saudit, la începutul lunii octombrie.
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Irfan Fidan, procuror şef din Istanbul, a declarat miercuri că jurnalistul dizident saudit Jamal Khashoggi a fost ucis prin ştrangulare în Consulatul saudit din Istanbul la scurt timp după ce a intrat în clădirea respectivă în 2 octombrie, iar trupul său a fost dezmembrat înainte de a fi îndepărtat din clădire, potrivit Deutsche Welle.

Fidan a mai precizat că a fost o operaţiune premeditată.

Potrivit declaraţiei publicate de Procuratură, discuţiile cu procurorul general al Arabiei Saudite, Saud al-Mojeb, nu au dus la un “rezultat concret” în pofida “eforturilor” depuse de Turcia pentru descoperirea adevărului privind moartea lui Khashoggi.

Aceasta este prima acuzaţie publică a autorităţilor turce, potrivit căreia jurnalistul saudit a fost ştrangulat şi dezmembrat după ce a pătruns în Consulatul Arabiei Saudite la începutul lunii octombrie, pentru a obţine documentele necesare căsătoriei sale cu o femeie turcă.

Anunţul a fost făcut după ce Mojeb s-a întors acasă după o vizită de trei zile în Istanbul, unde a discutat cu Fidan şi alţi oficiali turci.

Turcia urmăreşte extrădarea a 18 suspecţi arestaţi în Arabia Saudită pentru uciderea lui Khashoggi. De asemenea, Ankara face presiuni ca Riadul să ofere informaţii cu privire la locul unde se află rămăşiţele jurnalistului, care încă nu au fost găsite. Totodată, Turcia mai doreşte să ştie cine a ordonat măcelărirea lui Khashoggi.

În plus, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut oficialilor saudiţi să dezvăluie identitatea unui potenţial colaborator local care aparent a fost implicat în înlăturarea trupului lui Khashoggi din Consulatul saudit.

Crimă premeditată

Khashoggi, un editorialist în vârstă de 59 de ani care lucra la ziarul american The Washington Post, a fost un critic al familiei regale şi locuia în exil în SUA.

Ankara susţine că o echipă de asasini trimisă din Arabia Saudită – care aparent ar fi inclus un membru al anturajului prinţului moştenitor saudit Mohammad bin Salman în timpul unei călătorii în SUA – a ajuns în Istanbul cu scopul de a-l ucide pe jurnalist şi apoi a încercat să muşamalizeze totul.

Sub presiune tot mai mare, Arabia Saudită şi-a schimbat versiunea legată de uciderea lui Khashoggi de câteva ori. Deşi iniţial a negat acest lucru, Riadul a recunoscut în cele din urmă că jurnalistul a murit în interiorul Consulatului turc. Iar săptămâna trecută, Riadul a recunoscut că a fost o crimă premeditată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe