Turcia îşi recheamă ambasadorul din Viena din cauza condamnării austriece a “genocidului” armean

Tablou al Muzeului Genocidului din Armenia, ilustrând masacrul armenilor din timpul Primului Război Mondial
Tablou al Muzeului Genocidului din Armenia, ilustrând masacrul armenilor din timpul Primului Război Mondial (Armenian Genocide Museum-Institute)

Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Viena pentru consultări, în semn de protest după ce legiuitorii austrieci au declarat că masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial este un “genocid”.

“Declaraţia Parlamentului austriac a generat o mare indignare din partea noastră. Este evident că acest lucru va afecta prietenia şi relaţia dintre Turcia şi Austria”, a susţinut Ministerul turc de Externe într-o declaraţie publicată miercuri.

Conform declaraţiei, ambasadorul austriac din Ankara, Klaus Wolfer, a fost înştiinţat în legătură cu protestul puternic al guvernului turc. În acelaşi timp, Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Viena, Hasan Gogus, pentru consultări.

“Parlamentul austriac, contrar legii şi faptelor istorice, nu are nicio autoritate în a atribui ofense naţiunii turce”, se susţine în declaraţie. “Ar trebui să se ştie faptul că această calomnie aruncată asupra Turciei şi istoriei naţiunii turce nu va fi uitată.”

Cu două zile înainte de data la care s-au comemorat masacrele din 1915, Parlamentul austriac a ţinut miercuri un minut de reculegere în memoria genocidului armean, o premieră în această ţară fostă aliată a Imperiului Otoman şi unde acest termen nu a fost niciodată folosit oficial, susţine Hotnews.ro.

În 20 aprilie, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că Ankara împărtăşeşte durerea armenilor în legătură cu uciderea în masă a înaintaşilor lor de către Imperiul Otoman, dar nu a recunoscut această crimă în masă drept un genocid.

Armenii susţin că aproximativ 1,5 milioane de creştini armeni au fost măcelăriţi sistematic în estul Turciei prin ucideri în masă, strămutări forţate şi înfometare – un proces care a început în 1915 şi a durat câţiva ani, în timpul Primului Război Mondial şi a prăbuşirii Imperiului Otoman.

Ankara respinge termenul de “genocid” şi susţine că între 300.000 şi 500.000 de armeni, şi cel puţin atâţia turci, au murit între 1915 şi 1917. În plus, guvernul turc îi consideră pe toţi aceştia ca fiind victime ale Primului Război Mondial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe