Turcia îl avertizează pe Trump cu privire la planul de a face Ierusalimul capitală a Israelului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că “Ierusalimul este o linie roşie pentru musulmani. Am putea merge până în punctul în care să suspendăm legăturile diplomatice cu Israelul din cauza acestei probleme”

Oficiali ai Casei Albe au declarat săptămâna trecută că preşedintele Donald Trump va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, o mişcare controversată despre care criticii se tem că ar putea ameninţa procesul de pace şi aşa dificil şi lent din Orientul Mijlociu.

Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat că decizia va avea “repercusiuni periculoase asupra securităţii şi stabilităţii”.

Trump a cerut luni liderilor din regiune să discute planul său.

Locurile sfinte din Ierusalimul de Est sunt sacre pentru creştini, evrei şi musulmani, şi atât Israelul cât şi Palestina revendică Ierusalimul de Est drept capitală a lor.

Totodată, mişcarea controversată a lui Trump are loc în condiţiile în care preşedintele american îl susţine pe un candidat republican pentru Senat ce este acuzat de abuz sexual împotriva unor minore.

Roy Moore este acuzat de comiterea de agresiuni sexuale asupra minorilor în urmă cu câteva decenii, acuzaţii respinse de politician.

Trump i-a telefonat lui Moore, care speră să câştige locul eliberat de procurorul general Jeff Sessions în Alabama, şi i-a spus: “Pune mâna pe ei, Roy!”.