Turcia ia în considerare intervenţia militară directă în Siria

Vehicule militare şi tancuri turceşti se deplasează în apropiere de graniţa siriană, în districtul rusal Suruc, 23 februarie 2015.
Vehicule militare şi tancuri turceşti se deplasează în apropiere de graniţa siriană, în districtul rusal Suruc, 23 februarie 2015. (Captură Foto)

Armata turcă a cerut tuturor comandaţilor săi staţionaţi de-a lungul graniţei Turciei cu Siria să fie prezenţi la o întâlnire în cadrul căreia se va discuta posibila intervenţie în Siria.

Întâlnirea a fost cerută de generalul Hulusi Akar, comandantul forţelor terestre, şi de generalul Adem Huduti, după ce săptămâna trecută cei doi au vizitat regiunea de graniţă, a raportat duminică ziarul turcesc Hürriyet Daily.

Întâlnirea va avea loc în capitala turcă Ankara săptămâna viitoare.

Desfăşurarea a aproximativ 400 de blindate şi suportul forţelor aeriene turceşti pentru o astfel de operaţiune se vor afla pe agenda de discuţii.

Săptămâna trecută, Turcia şi-a intensificat prezenţa militară în regiunile sale de la graniţa cu Siria, desfăşurând tancuri, rachete antiaeriene şi crescând numărul de trupe terestre la aproximativ 54.000 de soldaţi.

Conform AFP, recentele mişcări militare turceşti au loc în mijlocul unor speculaţii că Turcia plănuieşte să atace gruparea jihadistă Statul Islamic, care în prezent controlează mari porţiuni din Siria şi Irak, şi să oprească avansarea forţelor kurde care se luptă cu islamiştii în regiune.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că nu va permite niciodată formarea unui stat kurd de-a lungul graniţelor sudice ale Turciei.

Joi, premierul turc Ahmet Davutoglu a exclus o intervenţie militară imediată în Siria dar a adăugat că ţara sa „nu va aştepta ziua de mâine” pentru a acţiona în Siria „în cazul unei ameninţări la adresa securităţii naţionale”.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai rebeliunii împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, unele rapoarte arătând că Ankara pregăteşte activ şi înarmează militanţii care operează în Siria şi că, de asemenea, facilitează trecerea sigură a viitorilor terorişti străini pe pământ sirian. Siria este cuprinsă de un război civil din 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe