Turcia emite primele mandate de arestare a jurnaliştilor după puciul eşuat

Autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti în cadrul campaniei de suprimare desfăşurate după puciul eşuat. Preşedintele Comisiei Europene, Juncker, a declarat că Turcia nu se află în poziţia de a deveni în curând membră a UE.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti turci au fost emise de autorităţi, a raportat luni mass media turcă.

Proeminentul jurnalist şi fost parlamentar Nazli Ilicak a fost unul dintre cei vizaţi de autorităţi în seria recentă de mandate, au declarat posturile de televiziune NTV şi CNN-Turk. El a fost concediat de la ziarul pro-guvern Sabah în 2013 după ce a criticat miniştrii implicaţi într-un scandal de corupţie.

Pentru scandalul de corupţie din 2013 a fost învinuit clericul autoexilat în SUA Fethullah Gulen, pe care guvernul din Ankara îl învinuieşte şi pentru tentativa de lovitură militară din 15 iulie 2016.

Acestea sunt primele mandate de arestare împotriva reprezentanţilor presei după puciul eşuat, a raportat ziarul Hürriyet, adăugând că ele au fost emise de biroul procurorului antitero din Istanbul, Irfan Fidan.

Până acum, nu a existat nicio indicaţie că vreunul dintre jurnalişti a fost arestat, dar procurorul a precizat că se fac demersuri pentru arestarea lor.

De la tentativa de lovitură de stat, autorităţile turce au suspendat, arestat sau investighează în prezent peste 60.000 de poliţişti, soldaţi, funcţionari publici, judecători şi profesori.

UE avertizează în ceea ce priveşte aderarea

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că actualul comportament al guvernului turc după lovitura militară eşuată reduce cu mult şansele aderării Turciei la UE.

“Cred că Turcia, în situaţia actuală, nu se află într-o poziţie pentru a deveni membră [UE] în viitorul apropiat şi nici chiar pe o perioadă mai îndelungată”, a declarat Juncker la postul de televiziune France 2.

El a adăugat că orice ţară care adoptă pedeapsa cu moartea nu poate fi membră a în Uniunii Europene.

Comentariile lui Juncker sunt pe aceeaşi linie cu declaraţiile altor lideri UE care au condamnat posibilitatea reintroducerii pedepsei capitale în Turcia şi au exprimat temeri în legătură cu planurile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

UE nu a suspendat în mod oficial discuţiile pentru aderare, deşi un document din 2005 susţine că, de fapt, Comisia Europeană poate suspenda negocierile în cazul unor încălcări serioase ale principiilor libertăţii, democraţiei, respectării drepturilor omului şi statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe