Turcia: Doi suspecţi predaţi de România neagă implicarea în interceptarea convorbirilor lui Erdogan

Fostul  şef de poliţie Sedat Zavar (centru) iese dintr-un spital după o  examinare medicală, fiind însoţit de ofiţeri de poliţie, 4 mai 2015.
Fostul şef de poliţie Sedat Zavar (centru) iese dintr-un spital după o examinare medicală, fiind însoţit de ofiţeri de poliţie, 4 mai 2015. (Captură Foto)

Doi suspecţi, care aparent ar fi fost implicaţi în interceptarea convorbirilor fostului premier turc Recep Tayyip Erdogan, în prezent preşedinte al Turciei, şi care au fost prinşi în România în luna februarie, au negat toate acuzaţiile aduse împotriva lor în cadrul unei audieri la Ankara în 4 mai, conform Hürriyet Daily News.

Foştii ofiţeri de poliţie Sedat Zavar şi İlker Usta au declarat că nu au fost implicaţi în plantarea de microfoane în biroul lui Erdogan. Cazul de spionaj politic vizează perioada 24 noiembrie 2011 – 29 decembrie 2011.

Zavar a declarat că s-ar putea să fi participat o dată sau de două ori la o operaţiune de căutare de microfoane în biroul lui Erdogan, care la acea vreme era premier al Turciei, în condiţiile în care acuzaţiile s-au concentrat pe plantarea de microfoane în timpul unei operaţiuni obişnuite de verificare a biroului.

“Nimeni nu merge [să caute microfoane] singur”, a declarat el, adăugând că oficialii şi angajaţii biroului premierului l-au însoţit în timpul căutărilor.

Avocatul lui Erdogan, Ali Özkaya, l-a citat pe Mehmet Yüksel, un fost şef al biroului de securitate al premierului, afirmând că el nu a autorizat pe nimeni să efectueze o astfel de căutare de microfoane. Dar Zavar, a declarat că el a primit ordinul de la Ali Özdoğan, un suspect care a fugit.

Zavar a fost numit ulterior în funcţia de vicedirector al biroului tehnic din provincia estică Erzurum în 2012.

La rândul său, Usta a negat cu tărie toate acuzaţiile formulate împotriva sa. În acest caz, au mai fost acuzate şi unele dintre gărzile lui Erdogan.

Mustafa Varank, în prezent consilier principal al lui Erdogan la palatul prezidenţial, a mărturisit în cadrul unei audieri din 4 februarie că el a supravegheat procesul de înlăturare a microfoanelor din biroului fostului premier turc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe