Turcia deschide baze în exterior / Ankara trimite trupe la baza sa militară din Qatar

Premierul turc Davutoglu a declarat că ţara sa va trimite un număr de soldaţi la o bază militară construită în Qatar, adăugând că în viitor este foarte posibil ca Doha să îşi construiască propria sa bază militară pe teritoriul turc.
Premierul turc Ahmet Davutoglu.
Premierul turc Ahmet Davutoglu. (Captură Foto)

Turcia a anunţat că trimite soldaţi la prima sa bază militară din străinătate, care a fost stabilită în Qatar.

Discutând joi cu studenţii la Universitatea Qatar din Doha, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că numărul soldaţilor va fi specificat ulterior. În plus, Davutoglu nu a oferit detalii cu privire la mărimea şi locaţia exactă a bazei.

Premierul turc a susţinut că baza militară nu a fost creată pentru vreun fel de operaţiune specifică, ci pentru menţinerea stabilităţii.

Davutoglu a mai susţinut că securitatea Turciei şi Qatarului se intersectează, adăugând că Ankara înfruntă aceleaşi ameninţări ca şi Doha.

“Pot să vă spun că securitatea şi stabilitatea Qatarului sunt similare cu securitatea şi stabilitatea Turciei. Dorim un Golf [Persic] stabil şi sigur. Turcia şi Qatarul au acelaşi destin. Înfruntăm aceleaşi ameninţări”, a adăugat Davutoglu.

Baza militară turcească a fost creată în Qatar ca parte a unui acord privind securitatea, semnat în 2014.

Soldaţii turci pot acum să participe la operaţiunile militare din Marea Roşie, Africa de Nord şi Golful Persic.

În decembrie 2015, ambasadorul turc în Qatar, Agmet Demirok, a declarat că aproximativ 3.000 de soldaţi vor fi staţionaţi la baza respectivă. Demirok a mai precizat că unităţi aeriene şi maritime, instructori militari şi membri ai forţelor pentru operaţiuni speciale vor fi, de asemenea, trimişi la baza militară.

Davutoglu a mai declarat că baza militară şi desfăşurarea de trupe vor pava drumul pentru crearea propriei baze militare a administraţiei Qatarului pe teritoriul turcesc.

Qatarul găzduieşte cea mai mare bază aeriană americană din Orientul Mijlociu, Al Udeid, unde sunt staţionaţi aproximativ 10.000 de soldaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe