Turcia condamnă discursul lui Trump privind Israelul. Proteste în Istanbul

Ambasada SUA din Tel Aviv, Israel.
Ambasada SUA din Tel Aviv, Israel. (Wikipedia.org)

În Istanbul au izbucnit proteste, iar Ministerul turc de Externe a condamnat decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Consulatului SUA din Turcia după ce Trump a anunţat că va muta Ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim.

Manifestanţii au aruncat cu monede şi alte obiecte către clădirea consulatului şi şi-au exprimat furia faţă de anunţul controversat.

Totodată, la un alt miting ţinut la Moscheea Fatih din Istanbul, manifestanţii au scandat sloganuri împotriva preşedintelui american şi au fluturat steaguri turceşti.

Protestele au avut loc în timp ce Ministerul turc de Externe a condamnat decizia lui Trump ca fiind “iresponsabilă” şi a cerut Washingtonului să reconsidere mişcarea.

Ministerul turc de Externe a afirmat: “Condamnăm declaraţia iresponsabilă a administraţiei SUA... care a anunţat că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi că îşi va muta Ambasada în Ierusalim”.

“Cerem administraţiei SUA să reconsidere această decizie greşită, care ar putea genera rezultate foarte negative şi pentru a evita demersul necalculat care va afecta identitatea multiculturală şi statutul istoric al Ierusalimului”.

În acelaşi timp, Sindicatul Tunisian al Muncii UGTT a anunţat că discursul lui Trump este echivalent unei “declaraţii de război”, cerând proteste în masă în Orientul Mijlociu.

Mişcarea reprezintă o îndepărtare şocantă de la politica stabilită de SUA şi a fost descrisă de către autorităţile palestiniene ca un “sărut al morţii” pentru soluţia cu două state.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că declaraţia lui Trump este un “pas important în direcţia păcii”.

Hamas a declarat că Trump “a deschis porţile Iadului”, iar multe steaguri americane au fost arse în diferite zone ale teritoriilor palestiniene.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a afirmat că decizia lui Trump este echivalentă cu renunţarea de către SUA la rolul de mediator în Orientul Mijlociu şi a descris Ierusalimul ca fiind “capitala eternă a statului Palestina”.

În plus, influentul politician palestinian exilat Mohammed Dahlan a declarat miercuri că palestinienii ar trebui să respingă orice discuţii viitoare pentru pace şi să suspende coordonarea în domeniul securităţii cu Israelul şi SUA.

Anunţul lui Trump a fost criticat şi în alte colţuri ale lumii.

Un oficial Hamas a cerut statelor arabe şi islamice să “suspende relaţiile economice şi politice cu Ambasada SUA şi să expulzeze ambasadorii americani” pentru a bloca mişcarea administraţiei de la Casa Albă.

Ministrul de Externe al Qatarului a descris decizia ca fiind o “amplificare periculoasă şi o condamnare la moarte a tuturor celor care doresc pacea”.

Iordania l-a acuzat pe liderul american că a încălcat legea internaţională referitoare la Ierusalim, în timp ce Iranul a declarat că “condamnă în mod dur” decizia Washingtonului de a schimba sediul ambasadei din Tel Aviv.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat de asemenea că decizia lui Trump complică situaţia din Orientul Mijlociu şi ar putea genera o diviziune în sânul comunităţii internaţionale.

Chiar şi ONU a intrat în acţiune.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că nu există nicio alternativă la soluţia cu două state cu privire la conflictul dintre Israel şi palestinieni, adăugând că Ierusalimul reprezintă o problemă importantă care ar trebui rezolvată prin discuţii directe.

“Am vorbit în mod constant împotriva oricăror măsuri unilaterale care ar periclita perspectiva păcii pentru israelieni şi palestinieni”, a afirmat Guterres după anunţul lui Trump.

“În acest moment de mare nelinişte, vreau să clarific un lucru: nu există nicio alternativă la soluţia cu două state. Nu există un Plan B.

“Voi face tot posibilul pentru ca liderii israelieni şi palestinieni să se întoarcă la negocieri semnificative”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe