Turcia condamnă deciziile Franţei şi Italiei de a recunoaşte genocidul împotriva armenilor

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Turcia a condamnat cu tărie acţiunile separate ale Franţei şi Italiei de a recunoaşte în mod oficial uciderea în masă a armenilor de către turcii otomani la începutul secolului XX ca fiind un genocid, potrivit RFE/RL.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a semnat în 10 aprilie o decizie, pe care o anunţase iniţial în luna februarie, prin care ziua de 24 aprilie va deveni o zi de comemorare anuală a genocidului armean.

Astfel, Macron a îndeplinit una dintre promisiunile campaniei sale prezidenţiale din 2017.

Ministerul turc de Externe a declarat joi că Macron a făcut această promisiune pentru a obţine votul armenilor în timpul alegerilor.

“Este inevitabil că atitudinea Franţei, care este departe de a fi una amicală, va influenţa relaţiie cu Turcia într-o manieră negativă”, potrivit declaraţiei Ministerului turc.

Franţa, unde locuiesc aproximativ 500.000 de etnici armeni, a recunoscut în mod oficial masacrarea şi deportarea din perioada primului război mondial a aproximativ 1,5 milioane de armeni ca fiind un genocid în 2001.

Cel puţin 22 de ţări, inclusiv Germania, au recunoscut evenimentul ca fiind un genocid.

Turcia acceptă faptul că mulţi dintre armenii care locuiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în luptele cu forţele otomane în acea perioadă, însă contestă numărul morţilor şi neagă faptul că uciderea armenilor a fost orchestrată sistematic şi ar constitui un genocid.

În 10 aprilie, Camera Deputaţilor, camera inferioară a Parlamentului italian, a adoptat la rândul ei o moţiune privind recunoaşterea oficială a genocidului împotriva armenilor.

Ministerul turc de Externe a condamnat, de asemenea, decizia Italiei.

“Nu este surprinzător că această moţiune a fost concepută de partidul Liga, condus de Matteo Salvini, care este dedicat sabotării relaţiilor dintre Turcia şi Italia”, potrivit declaraţiei Ministerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe