Turcia cere oficial Statelor Unite arestarea clericului Gulen pentru puciul eşuat

După ce Turcia a trimis Statelor Unite o cerere pentru extrădarea lui Gulen pentru alte acuzaţii decât implicarea în puciul eşuat, guvernul din Ankara a trimis în cele din urmă şi o cerere oficială de arestare a clericului musulman pentru lovitura de stat eşuată.
Fehtullah Gulen
Fehtullah Gulen (Getty Images)

Ankara a transmis Statelor Unite o cerere oficială pentru arestarea clericului musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, pe motivul că a orchestrat lovitura de stat eşuată din Turcia în 15-16 iulie, a anunţat marţi postul de televiziune turcesc NTV.

Turcia îi învinuieşte pe membrii mişcării religioase a lui Gulen pentru puciul eşuat de acum două luni, în care soldaţi rebeli au capturat tancuri şi avioane de luptă, au bombardat clădirea Parlamentului şi au ocupat mai multe poduri încând să preia puterea în ţară.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat despre această chestiune cu omologul său american Barack Obama la summitul G20 din China la începutul acestei luni. Un oficial senior al administraţiei SUA a precizat la acea vreme că Obama i-a explicat lui Erdogan că decizia de extrădare a lui Gulen în Turcia va fi una legală şi nu politică.

De la lovitura de stat eşuată din luna iulia, Ankara a arestat, reţinut, suspendat sau concediat zeci de mii de persoane din cadrul poliţiei, armatei, sectorului judiciar, educaţiei şi mass mediei pentru a scăpa de ceea ce Erdogan numeşte a fi “virusul” influenţei lui Gulen.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi aliaţii occidentali ai Turciei şi-au manifestat temerile că Ankara este exagerat de zeloasă în campania sa de suprimare şi au făcut apel la precauţie.

De asemenea, Ankara a suspendat mii de profesori kurzi pentru presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Aproximativ 11.500 de profesori au fost suspectaţi de activităţi de “susţinere a organizaţiei teroriste şi a afiliaţilor acesteia”, a afirmat săptămâna trecută agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu. Turcia are în prezent aproximativ 850.000 de profesori.

“Persoanele în cauză sunt suspendate temporar – în concediu – în timpul investigaţiei oficiale”, a declarat un oficial pentru agenţia de ştiri AFP, cerând să rămână anonim.