Turcia ar putea permite accesul parlamentarilor germani la Incirlik dacă Berlinul se comportă “bine”

Parlamentarilor germani li s-ar putea permite accesul la baza aeriană NATO din Incirlik, Turcia, susţine ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, avertizând totuşi că orice aprobare va depinde de modul cum se “comportă” Berlinul.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)

Gestul împăciuitor al lui Cavusoglu, transmis miercuri prin ziarul german Die Welt, a întărit afirmaţia făcută la începutul acestei săptămâni de cancelarul german Angela Merkel, conform căreia aşteaptă să primească “ştiri bune” în zilele următoare.

Remarca lui Cavusoglu a fost făcută înaintea vizitei pe care o efectuează miercuri la Consiliul Europei din Strasbourg, unde organismul european format din 47 de naţiuni examinează ampla campanie de suprimare desfăşurată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva celor implicaţi sau suspectaţi de implicare în puciul eşuat în Turcia în luna iulie.

Ankara a interzis accesul la baza aeriană de la Incirlik a membrilor Parlamentului german, ca răspuns la declaraţia Bundestagului potrivit căreia masacrarea armenilor în 1915 de către forţele otomane a fost un genocid.

Investiţii germane la Incirlik

Revista Der Spiegel a declarat marţi că Berlinul este pregătit să facă anumite investiţii la baza aeriană aglomerată din sud-estul Turciei.

Cavusoglu a declarat miercuri pentru Die Welt că în cazul în care Germania “se comportă aşa cum o face în prezent, vom lua acest lucru în considerare”, referindu-se la acordarea accesului parlamentarilor germani la baza de la Incirlik.

“Totuşi, dacă Germania încearcă să trateze prost Turcia atunci nu va fi cazul”, a mai precizat oficialul turc, adăugând că ţara sa refuză să fie privită ca o “ţară de mâna a doua”.

Impasul dintre cele două ţări a fost diminuat vinerea trecută când guvernul german a declarat că rezoluţia adoptată de Parlamentul german în privinţa armenilor nu are un caracter obligatoriu.

La rândul ei, Merkel a declarat după discuţiile cu Erdogan că speră ca interdicţia în privinţa bazei aeriene să fie ridicată în curând.

La baza aeriană de la Incirlik se află, alături de soldaţi din alte naţiuni, aproximativ 240 de soldaţi germani şi mai multe avioane de recunoaştere Tornado implicate în campania internaţională împotriva grupului jihadist Statului Islamic, care ocupă teritorii în Siria şi Irak.

SUA şi Incirlik

După puciul eşuat în luna iulie în Turcia, baza militară de la Incirlik - care găzduieşte atât arsenal nuclear cât şi trupe americane - a fost izolată în două rânduri, ultima oară cu o zi înaintea vizitei efectuate de generalul Dunford, Şeful Statului Major al SUA.

Rapoarte ale unor agenţii de informaţii ale SUA au comentat oportunitatea mutării arsenalului nuclear american de la Incirlik, una dintre noile locuri posibile fiind şi România.

Mutarea arsenalului nuclear din Turcia este de natură să creeze probleme imense Israelului, singura ţară care deţine arsenal nuclear (nerecunoscut) în Orientul Mijlociu, cel puţin oficial.

Cavusoglu la Strasbourg

În Strasbourg, Cavusoglu se va întâlni miercuri cu miniştri de externe ai altor naţiuni din Consiliul Europei.

NATO a declarat marţi că secretarul general Jens Stoltenberg va vizita Turcia joi şi vineri, fiind prima sa vizită de la incidentele din 15-16 iulie, care s-au soldat cu peste 270 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe