Turcia adânceşte diferendul cu UE după ce începe să foreze lângă Cipru

(Captură Foto)

Turcia a cerut duminică, 19 ianuarie, ca Uniunea Europeană să renunţe la "prejudecata" faţă de ciprioţii turci, apărând lansarea unei noi runde de foraje lângă insula Cipru din Mediterana.

Turcia a început să foreze petrol şi gaze în apropierea Ciprului anul trecut, în ciuda avertismentelor din partea UE, provocând tensiuni cu Grecia şi Cipru.

În ultima mişcare, ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat, vineri, agenţiei de ştiri turce de stat Anadolu, că nava de foraj Yavuz din Turcia a plecat spre Cipru, generând observaţii prudente ale UE.

„UE a rămas tăcută din 2003 în privinţa uzurpării drepturilor ţării noastre şi a ciprioţilor turci în estul Mediteranei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului turc de Externe, Hami Aksoy, într-o declaraţie scrisă.

„Uniunea Europeană trebuie să pună capăt în primul rând acestor politici sub pretextul solidarităţii uniunii, care sunt departe de realitate, prejudiciate şi prezintă standarde duble”.

Cipru a fost împărţit după o invazie turcă în 1974, o rapidă lovitură de stat sprijinită de Grecia. Turcia sprijină un stat turco-cipriot în nordul insulei.

Răspunzând anunţului legat de noi acţiuni de foraj, purtătorul de cuvânt al UE Peter Stano a declarat, sâmbătă, că sunt necesare măsuri concrete pentru crearea unui mediu propice dialogului.

"Intenţia Turciei de a lansa activităţi suplimentare de explorare şi foraj în regiune merge, din păcate, în direcţia opusă", a afirmat Stano într-un comunicat.

Aksoy a declarat că nava Yavuz se îndrepta spre sudul Ciprului, către o zonă pentru care autorităţile statului turc din Cipru au acordat o licenţă de explorare unei companii turce în 2011.

Guvernul Ciprului, recunoscut la nivel internaţional, a descoperit gaze offshore în 2011, dar anunţul a generat un diferend masiv cu Turcia, care emite pretenţii faţă de zonele maritime din jurul insulei, în momentul în care Cipru a acordat licenţe companiilor multinaţionale pentru evaluarea zăcămintelor de petrol şi gaz.

Turcia, care nu are relaţii diplomatice cu guvernul Ciprului, afirmă că unele zone în care Nicosia are operaţiuni sunt fie pe platforma continentală turcă, fie în zonele în care statul turco-cipriot are drepturi asupra oricăror descoperiri.