Turcia: 50.000 de refugiaţi sirieni se întorc în zone eliberate de jihadişti

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, susţine că aproximativ 50.000 de refugiaţi sirieni s-au întors în zonele capturate în nordul Siriei de către forţele turce şi aliaţii lor din opoziţia siriană.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Comentariile lui Cavusoglu, făcute sâmbătă, au avut loc la câteva zile după ce premierul turc Binali Yildirim a anunţat finalizarea cu succes a operaţiunii turceşti Scutul Eufratului.

Această misiune a fost lansată în august 2016 de către Turcia şi aliaţii ei pentru a forţa grupul militant Statul Islamic să părăsească regiunea frontierei turco-siriene.

Cavusoglu a afirmat că securitatea în zonele capturate din mâinile Statului Islamic va fi predată în cele din urmă forţelor locale. În plus, Turcia luptă de asemenea împotriva miliţiilor kurde din regiune, forţe pe care le consideră teroriste.

Cavusoglu a susţinut că unii oameni au început să se întoarcă în acele locuri. “Soldaţii noştri sunt încă acolo şi trebuie să dirijăm activitatea din regiune. Trebuie să creem o zonă fără terorism”.

Zeci de soldaţi turci au fost ucişi de la începerea campaniei Scutul Eufratului, majoritatea în apropierea oraşului Al-Bab, care a fost în cele din urmă capturat din mâinile Statului Islamic.

Războiul din Siria, care a început prin suprimarea protestelor pro-democraţie în martie 2011, a provocat moartea a aproximativ 300.000 de oameni şi a forţat milioane de persoane să îşi părăsească ţara, provocând una dintre cele mai grave crize a refugiaţilor în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Turcia susţine rebelii care se opun guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe