Turci din Germania avertizaţi că sunt monitorizaţi de Ankara, susţine un raport

Mai multe state germane avertizează că unii rezidenţi expatriaţi sunt spionaţi sau filmaţi în secret de Turcia, susţine un raport media. Un politician german influent a acuzat Ankara că organizează o “lovitură împotriva democraţiei”.
Camere de supraveghere.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)

Agenţia turcă de spionaj a identificat sute de presupuşi susţinători ai clericului musulman exilat Fethullah Gulen ce locuiesc în Germania, a susţinut un raport media german. Directorul agenţiei germane de spionaj a primit lista luna trecută de la omologul său turc la Conferinţa de Securitate din München.

Pe lângă nume, lista persoanelor vizate conţine adrese, numere de telefon şi fotografii făcute în secret prin intermediul camerelor de supraveghere, conform ziarului Süddeutsche Zeitung, care a adăugat că au fost identificate peste 300 de persoane şi 200 de diverse cluburi, şcoli şi alte instituţii ca având presupuse legături cu Gulen.

Ca urmare a informaţiilor primite, autorităţile germane au putut să-i avertizeze pe cetăţenii turci de pe lista respectivă că sunt monitorizaţi de Turcia. De exemplu, autorităţile din Renania de Nord-Westfalia i-au avertizat pe cei vizaţi în privinţa unor posibile represalii dacă se vor întoarce pe teritoriul turcesc.

Guvernul turc îl învinuieşte pe Gulen, care locuieşte acum în exil în SUA, de orchestrarea unei lovituri de stat eşuate în Turcia în iulie 2016. De atunci, Ankara a lansat o campanie masivă de suprimare a opoziţiei şi i-a acuzat pe susţinătorii lui Gulen că sunt terorişti. Clericul a negat orice implicare în puciul eşuat.

În plus, săptămâna trecută, Elveţia a iniţiat o investigaţie penală cu privire la acuzaţiile conform cărora Ankara ar fi spionat expatriaţi turci.

Referendum controversat

Aceste detalii au ieşit la suprafaţă în contextul în care turcii care locuiesc în Germania au început să voteze în cadrul unui referendum pe tema extinderii puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Criticii susţin că măsura ar pune capăt democraţiei în Turcia şi i-ar oferi lui Erdogan puteri absolute.

Înaintea referendumului, relaţiile dintre Turcia şi unele ţări din UE s-au tensionat dramatic după ce mai multe autorităţi europene au anulat câteva mitinguri politice la care trebuiau să participe şi oficiali turci. Aproximativ 1,4 milioane de cetăţeni turci din Germania sunt eligibili pentru a vota la referendum.

Cancelarul german Angela Merkel l-a criticat public pe Erdogan după ce acesta a acuzat Germania şi Olanda că recurg la practici naziste prin împiedicarea organizării mitingurilor respective.