Turcan: PNL nu va vota bugetul pe 2015 dacă amendamentele noastre privitoare la educaţie nu vor fi adoptate

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

Vicepreşedintele noului PNL, deputatul Raluca Turcan, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că dacă Guvernul Ponta nu va majora sumele alocate educaţiei şi cercetării şi nu vor adopta amendamentele propuse de formaţiunea pe care o reprezintă, atunci parlamentarii PNL vor da un vot negativ proiectului de buget pe 2015.

"Bugetul Educaţiei pe 2015 amăgeşte şi întreţine un sistem la limita supravieţuirii. Guvernul Ponta propune românilor un buget al stagnării. Proiectul de buget pentru anul 2015 a fost scris cu mare întârziere şi urmează să ajungă în Parlament. Prin bugetul pe 2015 avem dovada exactă că educaţia şi cercetarea au fost doar promisiuni de campanie", a notat Raluca Turcan.

Deşi, "Victor Ponta se lăuda că învăţământul va fi o prioritate", Raluca Turcan a constat scăderi dramatice la majoritatea capitolelor din proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei, iar în restul cazurilor "avem îngheţarea fondurilor". Nu există creşteri alocate pentru cercetare, pentru burse şi programe educaţionale pentru elevi şi profesori, pentru reparaţii de şcoli sau pentru dotarea laboratoarelor şi a bibliotecilor.

Având în vedere că o parte dintre sumele alocate pentru educaţie sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câştigate în instanţă, liderul PNL susţine că putem vorbi chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015.

"În cifre, contabiliceşte, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate şi performanţă", a subliniat Raluca Turcan.

În viziunea PNL, Ministerul Educaţiei are nevoie de alocarea a minim 5% din PIB pentru educaţie şi a 1% din PIB pentru cercetare, nu doar de 3,54% din PIB.

Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educaţiei Naţionale demonstrează că România nu se poate dezvolta sub o guvernare PSD. Nu avem nevoie de un buget de supravieţuire, ci de unul capabil să producă o creştere economică şi socială prin programe multianuale de dezvoltare.

Raluca Turcan a anunţat că PNL va depune o serie de amendamente la proiectul de buget pentru 2015, care "vin în sprijinul şcolii şi al viitorului României", iar dacă acestea nu vor fi adoptate de Guvernul Ponta, atunci "vom da un vot negativ propunerii de buget pentru 2015".

Cele 7 amendamente ale PNL

Amendamentele noului PNL, care fac referire la bursele profesionale, investiţiile în infrastructură şi finanţarea Contului Educaţional etc, sunt:

1. Burse profesionale. PNL solicită triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional de la 36.000 la 108.000 şi creşterea bugetului pentru învăţământul profesional de la 25.000 (de mii de lei) la 75.000 (de mii de lei) pentru anul viitor.

2 Investiţii în infrastructură prin suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 170.000 (de mii de lei) pentru Reparaţii capitale aferente activelor fixe.

3. Majorarea burselor şcolare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198 (de mii de lei) la 900.000 (de mii de lei).

4. Generalizarea programului Şcoală după Şcoală prin acordarea sumei de 150.000 de lei.

5. Majorarea bugetului pentru cercetare cu 30.000 de lei.

6. Finanţarea Contului Educaţional prin majorarea bugetului MEN cu 450.000 (de mii de lei).

7. Finanţarea prin suplimentarea bugetului MEN cu 40.000 (de mii de lei).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne