Turcan, după şedinţa de guvern: Am corectat măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiţie

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Epoch Times România)

PNL a corectat măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiţie - pensionarea anticipată a magistraţilor începând cu 1 ianuarie 2020, a afirmat vineri seară, pe pagina sa de Facebook, vicepremierul Raluca Turcan.

"Astăzi, am evitat ca anul viitor să avem o scădere bruscă a numărului magistraţilor şi, implicit, o diminuare a eficienţei şi calităţii actului de justiţie. Am decis în şedinţa de Guvern de astăzi să prorogăm termenele din legile justiţiei mutilate de către PSD, care prevedeau pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători şi trecerea de la doi la patru ani în ceea ce priveşte şcolarizarea pentru Institutul Naţional al Magistraturii (INM)", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Guvernul a respectat recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia şi cele din raportul MCV.

"Avem acordul scris al Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu aceste modificări care evaluează că peste 2000 de magistraţi cu experienţă ar fi putut să iasă din sistem prin pensionare anticipată, în paralel cu o îngrădire a condiţiilor de intrare în magistratură. Dublarea perioadei de şcolarizare pentru INM ar fi însemnat ca, timp de doi ani, să nu mai existe absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii din rândul cărora să fie numiţi judecători şi procurori stagiari. Nu ne cramponăm de funcţii, suntem decişi să dăm românilor o bună guvernare, în acord cu aşteptările lor!", a precizat Raluca Turcan.

Reamintim că şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat vineri seară că Guvernul a dezbătut, în primă lectură, un proiect de lege, pentru care urmează să decidă, în următoarea şedinţă, angajarea răspunderii privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei.

"S-a decis ca pensionarea anticipată a magistraţilor să se amâne de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021. Prevederile legate de completurile de judecată pentru instanţele de apel cu trei judecători se amână, de asemenea, de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2021 şi în aceleaşi termene se prorogă termenele legate de organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere la Institutul Naţional de Magistratură", a preciat Ionel Dancă, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne