Tunisia protestează. Ministrul de Interne italian susţine că aceasta "exportă deţinuţi"

Noul ministru italian de Interne a atras nemulţumirea Tunisiei după ce a declarat că ţara africană exportă “deţinuţi. Numărul imigranţilor tunisieni sosiţi anul acesta în Italia îl depăşeşte pe cel al imigranţilor sosiţi din alte ţări.
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini (Getty Images)

Ministerul tunisian de Externe şi-a exprimat luni “marea surpriză” privind comentariile făcute de ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, cu o zi în urmă. Cunoscut pentru remarcile sale xenofobe în timpul campaniei electorale, cuvintele lui Salvini poartă acum o greutate şi mai mare, întrucât acesta a devenit atât ministru de Interne, cât şi vicepremier al Italiei.

La un miting electoral al partidului Liga, ce a avut loc duminică în Sicilia, Salvini a declarat că ţara africană “nu exportă gentlemani, ci se pare că mult mai des exportă deţinuţi”, potrivit Deutsche Welle.

Comentariile au fost făcute după un incident tragic, în care cel puţin 48 de imigranţi aparent au murit în weekendul trecut când ambarcaţiunea lor s-a scufundat în largul coastei tunisiene.

Convocându-l luni pe ambasadorul italian pentru a discuta despre comentariile lui Salvini, ministrul tunisian a afirmat că remarcile au manifestat “lipsă de înţelegere” faţă de acordurile de cooperare încheiate între cele două ţări pentru prevenirea imigraţiei ilegale.

Pe când Tunisia a oprit în mare parte operaţiunile de trafic de persoane, 2.889 de imigranţi tunisieni au ajuns în Italia în acest an, iar în alte ţări europene au imigrat mult mai puţini.

Luând cuvântul luni în Sicilia, Salvini a declarat că Italia nu îşi poate permite să ajute sute de mii de imigranţi care au sosit din Africa şi Orientul Mijlociu în ultimii ani. Acceptând salarii reduse, imigranţii înrăutăţesc condiţiile de muncă ale italienilor, a precizat Salvini. Partidul Liga a declarat că marea majoritate a imigranţilor sosiţi în ţară din 2014 nu au dreptul la statutul de refugiaţi.

Italia “nu poate fi transformată într-o tabără de refugiaţi”, a susţinut Salvini într-un interviu radio, adăugând că va face lobby la partenerii Italiei pentru a obţine mai mult ajutor din partea UE. “Fie Europa ne ajută ca ţara noastră să fie mai sigură, fie alegem alte metode”, a scris acesta pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe