Tudose: Vom încerca să retragem dosarul Roşia Montană de la UNESCO

Multă lume a sărbătorit depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO, acest demers fiind un pas important pentru a feri zona de exploatări miniere cu cianuri. Acum Tudose critică însă depunerea dosarului, anunţând că statul va încerca să-l retragă.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose a anunţat marţi că va încerca să retragă dosarul Roşia Montană de la UNESCO căci la Roşia sunt resursele noastre aurifere care vor rămâne neexploatate dacă zona e declarată protejată. De asemenea, Tudose a criticat guvernul Cioloş pentru că a înaintat dosarul şi a susţinut că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere.

"Eu nu cred că vom pierde (procesul cu Gabriel Resources - n. red.) (...) Ei invocă foarte multe investiţii făcute, dar investiţiile le-au făcut în: salvăm patrimoniul de acolo, au mai făcut o biserică, au plătit nişte oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli şi au zis: uite cât am investit noi. Stai puţin că tu ai spus că investeşti în mailing, în săpat după aur, nu în spoturi la TV, nu în drumuri, nu în muzee (...) Una e să sapi şi alta e să-ţi dăm voie să faci orice. Ei, chiar orice nu merge", a declarat Mihai Tudose, preluat de hotnews la România TV.

Tudose a mai declarat că fostul premier Dacian Cioloş ar trebui să dea explicaţii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Roşia Montană că arie protejată natural.

"Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu stiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ală deştept care ne tot dă lecţii acum. Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo, dar întrebăm atunci pe celebrul ministru al Mediului (...) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată s-a întâmplat acest lucru. Era încă guvernul Cioloş pe aici prin clădire", a adăugat Tudose.

De asemenea, premierul a mai criticat faptul că România nu va mai putea exploata resursele minerale de la Roşia Montană dacă această zonă va fi declarată arie protejată, adăugând că anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către Guvernul Cioloş este greu de realizat.

"E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejăm, noi o deprotejam - puteam să spunem că acolo trăieşte ultimă specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe", a conchis Tudose.

Reamintim că marţi, senatorul USR Mihai Goţiu a avertizat că Executivul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi îi acuză pe guvernanţi de faptul se pregătesc "să facă blat" în litigiul de la Washington.

"Punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roşia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României şi ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanţi se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier", declara ieri Mihai Goţiu. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne