Tudose: Poate trebuia să dau o OUG (tip Fără Penali în Funţii Publice) când eram premier să închidem subiectul

Mihai Tudose
Mihai Tudose (Epoch Times România)

Liderul Pro România Mihai Tudose a vorbit miercuri, într-o conferinţă de presă la Parlament, despre referendumul pe justiţie anunţat de preşedintele Klaus Iohannis, prilej cu care a susţinut că ar fi fost bine - pe vremea când era premier - să dea o ordonanţă de urgenţă de tipul "Fără Penali în Funcţii Publice".

Redăm mai jos dialogul lui Tudose cu presa:

Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră, cei de la PRO România, un referendum pe justiţie odată cu alegerile europarlamentare?

Tudose: Este atributul domniei sale dar este un subiect care ar trebui închis. Am mai spus-o public şi înainte de a fi prim-ministru şi când eram prim-ministru, şi poate trebuia să fac o ordonanţă atunci ca să închidem subiectul. Nu poţi să ai nevoie de cazier pentru a fi paznic la o bancă în parc şi să nu ai nevoie de cazier, să nu fie necesar când ocupi o funcţie de demnitate publică. (...) Poate este bun acest referendum, pentru că voinţa poporului totuşi va trebui consfinţită printr-o lege.

Reporter: V-ar fi lăsat totuşi partidul să daţi vreo ordonanţă?

Tudose: Nu cred că mă lăsa partidul atunci, dar intram în contradicţie cu ce am spus în sensul că nu o să intervin cu ordonanţe în tot ceea ce înseamnă act de justiţie sau politică penală.

Reporter: Puteţi explica concret ce presupunea o astfel de ordonanţă?

Tudose: Exact acest mesaj, acest sens al referendumului, că cine are cazier pe anumite fapte săvârşite cu intenţie să nu poată să ocupe funcţii de demnitate publică.

Reporter: Cine v-a obligat să nu daţi?

Tudose: V-am spus, nu credeam că vom ajunge până la acest punct în care nimeni să nu ia în seamă acest lucru şi să fie nevoie de referendum. V-am spus că politica mea de prim-ministru a fost la sugestia străzii, dacă vreţi, şi a întregului popor, ca aceste lucruri să nu fie reglementate prin ordonanţe.

Reporter: Această temă ar fi potrivită pentru referendumul la care se gândeşte preşedintele?

Tudose: Eu cred că este o temă potrivită în orice zi.

Reporter: Cum ar trebui să se aplice, domnule Tudose, de exemplu, am avut referendumul cu 300 de parlamentari şi nu s-a aplicat.

Tudose: Nu sunt specialist în acest domeniu. Odată avut rezultatul acestui referendum, tranşată problema, intrăm în detalii tehnice cum se implementează.

Reporter: Ar ajuta PSD-ul un astfel de referendum?

Tudose: Este voinţa poporului care, în principal, ajută, nu încurcă.

Reporter: Credeţi că va fi o prezenţă mai mare la vot dacă va fi acest referendum organizat?

Tudose: Eu îmi doresc o prezenţă mare la vot, indiferent dacă este sau nu referendum.

Reporter: Aţi vorbit de ordonanţa privind cazierul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader?

Tudose: Nu.

Reporter: Dar cu colegi din partid?

Tudose: Da. Marea majoritatea au avut aceeaşi opinie pe care v-o spun şi eu acum.

Reporter: Cu Liviu Drganea aţi vorbit?

Tudose: Nu, recunosc că nu.

Reporter: Era vizat.

Tudose: Era subiectiv, ca să zic aşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne