Tudose: Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri!

Criticată vehement de mediul de afaceri şi de opoziţie, ideea implementării impozitului pe cifra de afaceri iese din schema PSD. În schimb, autorităţile vor urmări atent circuitul banilor pentru ca profiturile să nu mai plece neimpozitate din ţară.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (România Curată)

Subiectul privind impozitarea companiilor pe cifra de afaceri în loc de impozitarea profitului poate fi considerat "încheiat", a anunţat luni premierul Mihai Tudose, la finele întrunirii liderilor coaliţiei PSD-ALDE. Premierul a mai precizat că a luat hotărârea neaplicării impozitului profitului pe avion, în drum spre Bruxelles iar astăzi a prezentat coaliţiei argumentele ce au stat la baza acesteia.

"Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici, eu m-am grăbit un pic şi v-am spus de la Bruxelles că am văzut simulările şi am luat decizia că nu se pot implementa. Eu am luat această decizie pe baza discuţiei şi a materialelor pe care mi le-a dat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. Chiar pe avion am luat decizia la dus, trei ore am stat împreună şi am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat şi coaliţiei argumentele care au stat la baza acestei decizii şi consideraţi încheiat acest subiect", a explicat Tudose, preluat de Agerpres.

Premierul a mai precizat că această taxă a fost inclusă în programul de guvernare nu ca scop, ci ca mijloc "de a încerca să evităm anumite zone în care anumiţi actori economici pur şi simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta."

"Până acum le-a ieşit, vom avea grijă să nu le iasă de acum încolo. Vom implementa şi vom fi parte în implementarea Directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre UE în ceea ce priveşte diminuarea fără just temei a bazei de impozitare care are în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul", a subliniat Tudose.

Prim ministrul a mai adăugat că, în paralel, a decis de săptămâna trecută cu Ministerul Finanţelor Publice, cu ANAF să fie realizată "o integrare completă a tot ceea ce înseamnă sistem financiar fiscal pe o agenţie", pentru ca autorităţile să ştie, prin fluxurile informatice, în timp real, mişcările banilor, cuplând acest lucru la un sistem european care a început să funcţioneze.

"Atunci vom putea urmări cum pleacă banii nejustificat din ţară şi să găsim o modalitate, împreună cu colegii europeni, de a impozita acest lucru", a adăugat premierul.

Poziţia lui Dragnea

"S-a discutat despre impozitul pe cifra de afaceri. (Mihai Tudose - n.r.) le-a explicat şi colegilor din coaliţie, mie îmi explicase, că toate analizele şi simulările pe care le-a făcut, şi n-a mai fost nevoie să dureze mai mult, arată că acea măsură ar fi produs efecte bune într-o anumită privinţă, dar ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect şi îşi plătesc în mod onest datoriile către stat.

În schimb, rămân în continuare să analizeze modalităţi, acţiuni, prevederi prin care dintr-o zonă de mare business statul român să încaseze impozitul pe profit aşa cum ar fi normal. Şi asta înseamnă că vor avea discuţii inclusiv cu companiile respective, discuţii pentru a vedea ce ar putea face statul român pentru ca acele companii să devină mai profitabile, pentru că este interesul comun", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne