Tudorel Toader, veşti dinspre Comisia de la Veneţia

Ministrul Justiţiei transmite o primă informare despre discuţiile ce au loc la şedinţa Comisiei de la Veneţia pe tema unora dintre cele mai controversate acte legislative adoptate/modificate de coaliţia la Putere.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Comisia de la Veneţia cere să se abroge prevederea legislativă care priveşte pensionarea magistraţilor, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-o postare pe Facebook.

Potrivit ministrului, care este prezent la şedinţa unde forul european discută modificările legilor Justiţiei (inclusiv OUG-ul adoptat luni) precum şi cele ale Codurilor Penale, comisia recomandă abrogarea reglementării vizând pensionarea anticipată a magistraţilor după doar 20 de ani de vechime, prevedere pe care Tudorel Toader preferase să o amâne până în 2019 în loc să renunţe la ea.

„Comisia de la Veneţia! Avizul CV reţine soluţionarea temporară a problemei pensionării magistraţilor, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluţiei legislative. Se recomandă abrogarea acestei soluţii legislative. OUG pentru legile justiţiei va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!”, scrie Tudorel Toader în postarea de pe Facebook.

Amintim că pensionarea anticipată a magistraţilor după 20 de ani vechime este considerată de natură a pune justiţia pe butuci căci mulţi judecători vor alege să se pensioneze (pensia fiind egală sau mai mare cu salariul) decât să îndure presiunea din sistem. Mai trebuie precizat că deşi pensionarea anticipată a fost amânată (nu abrogată, cum recomandau experţii europeni) pe de altă parte Tudorel Toader a introdus în OUG prevederi privind vechimea procurorilor care riscă să lase DNA, DIICOT şi Parchetul General fără numeroşi angajaţi. DNA cel puţin transmitea că dacă OUG-ul s-ar aplica aşa cum pare a dori Toader, ar rămâne fără 60% din forţa sa activă de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne