Tudorel Toader, scrisoare dură către Timmermans. Guvernul nu va implementa unele măsuri din MCV

În timp ce UE îşi manifestă îngrijorarea faţă de măsurile pe care PSD-ALDE le-au luat sau intenţionează să le ia în materie de Justiţie, Tudorel Toader se lansează oficial în critici la adresa MCV, pistonând pe laitmotivul amestecului în treburile interne.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a decis să răspundă el scrisorii prin care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îi cerea premierului Dăncilă lămuriri în legătură cu posibila ordonanţă vizând sentinţele pronunţate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ. Nu pentru a transmite că renunţă la ordonanţă ci pentru a o "justifica".

Astfel, potrivit stiripesurse.ro, Toader îi transmite lui Frans Timmermans că în ultimele luni avem 2 decizii ale Curţii Constituţionale care au condamnat protocoalele secrete, dar şi o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanţă de Urgenţă privitoare la posibilitatea recursului în anulare, ca urmare a "erorilor" înregistrate la ÎCCJ, în ceea ce priveşte completurile de 5 judecători.

Ministrul Justiţiei mai argumentează în scrisoarea sa că Guvernul ţine la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor (sintagma folosită de altfel şi de liderii PSD - ALDE când încearcă să justifice acte normative în favoarea infractorilor) şi susţine că protocoalele au stârnit îngrijorare în rândul magistraţilor, asociaţiilor profesionale şi opiniei publice.

După lunga "justificare" a "necesităţii" unui act normativ care să corecteze aşa-zise erori, Toader se declară încrezător că Guvernul şi Parlamentul vor veni cu o soluţie legislativă adecvată în cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.

De asemenea, Toader mai susţine în scrisoarea adresată lui Frans Timmermans că anumite prevederi din raportul MCV contrazic decizii ale Curţii Constituţionale din România, şi lasă să se înţeleagă că Guvernul ar putea da o OUG pe legislaţia penală. Mai exact, Guvernul încearcă să identifice o soluţie legislativă pentru modificările din Codul Penal şi Codul de procedură penală care nu au fost declarate neconstituţionale. O asemenea soluţie este însă sub analiză pentru moment, susţine ministrul Justiţiei.

Cât despre ultimul MCV, raport care, reamintim, a fost devastator la adresa acţiunilor PSD-ALDE în materie de justiţie, susţine că România a făcut progrese în îndeplinirea recomandărilor iniţiale, progrese care nu sunt evidenţiate, în totalitatea lor, în ultimul raport. Toader nu se opreşte aici şi susţine că cele 8 recomandări suplimentare pot fi interpretate ca ieşind, ca ton şi conţinut, din cadrul tratatelor europene, fiind o interferenţă disproporţionată în exercitarea atribuţiilor legale şi constituţionale ale autorităţilor române. Astfel, în anumite cazuri, implementarea recomandărilor din MCV ar echivala cu nesocotirea unor decizii CCR, susţine Toader. Unele dintre recomandările MCV sunt imposibil de implementat, transmite, în fapt, tranşant, ministrul Justiţiei.

Finalmente, Toader concluzionează că soluţia nu este ca României să i se traseze recomandări suplimentare care să exceadă cadrul constituţional românesc şi tratatele europene ci soluţia vine din cooperare bazată pe dialog. Toader încheie vorbind despre nevoia ca Europa să fie unită, nevoie, spune el, mai stringentă ca oricând, pentru a se evita polarizarea statelor membre...

Scrisoarea poate fi consultată aici.

Scrisoarea lui Tudorel Toader vine în contextul în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de posibila OUG care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnaţi de completele de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018.

Viorica Dăncilă nu a răspuns la scrisoare, aşa că pe 7 februarie, când premierul s-a dus la Bruxelles, Timmermans i-a reamintit acesteia că îi datorează un răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne