Tudorel Toader, pe "lista neagră" a CSM: Independenţa procurorilor, în pericol de a fi afectată

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacţionat după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de afirmaţii controversate cu privire la existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care s-a luat măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă achitarea.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmaţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.

"Manifestându-şi preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru procurori semnalează potenţialul acestor afirmaţii de a afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetării şi tragerii la răspundere a autorilor aparţine organelor de urmărire penală, iar interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul instanţelor de judecată", a transmis joi, într-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii.

USR condamnase incidentul

Uniunea Salvaţi România a condamnat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, "presiunea" pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar aplica-o asupra procurorilor prin declaraţiile sale potrivit cărora ar trebui să se facă cunoscute numele celor responsabili de anchete care s-au finalizat cu achitări.

"În loc să vină la Comisie şi să dezbată proiectele pe justiţie, ministrul Tudorel Toader face liste cu procurori. Listele negre ar trebui să conţină explicaţii asupra legilor justiţiei care se dezbat zilele acestea în Parlament şi nu date despre procurori. Prin declaraţia sa, ministrul încalcă independenţa justiţiei şi arată lipsă de profesionalism. Două lucruri pe care le întâlnim deseori în retorica PSD-ALDE, însă nu putem tolera declaraţii precum cele care pun la îndoială activitatea procurorilor", a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei de Justiţie şi al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.

USR califică drept o gravitate fără margini afirmaţia ministrului Tudorel Toader, potrivit căreia o anchetă încheiată cu achitare este o represiune nedreaptă, deoarece astfel se încalcă independenţa justiţiei şi pune la îndoială activitatea procurorilor.

"Amintim că vinovăţia unui procuror este stabilită de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în materie disciplinară şi de instanţele de judecată în materie penală, şi nicidecum de ministrul Justiţiei. Ne aşteptăm ca CSM să se autosesizeze în privinţa declaraţiilor ministrului Toader pentru apărarea reputaţiei procurorilor a căror autoritate este subminată constant de PSD-ALDE prin ministrul Justiţiei Toader", a subliniat USR.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne