Tudorel Toader: Nu OUG 13 a fost o problemă, ci ora la care a fost adoptată!

Prezentându-se drept o persoană neînregimentată politic şi cu 31 de ani de practică judiciară, Tudorel Toader a susţinut la Bruxelles că vrea să facă "o prezentare onestă, corectă, a stadiului în care se află justiţia în România". Din prezentarea ministrului a reieşit că nu OUG 13 în sine a fost o problemă ci ora la care a fost adoptată.
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei),
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Prezent la Bruxelles, unde susţine poziţia Guvernului pe tema situaţiei create în România de adoptarea OUG 13, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat, la dezbaterea din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, că nu Ordonanţa 13 în sine a fost o problemă, ci mai degrabă faptul că aceasta a fost adoptată la 10 - 11 seara, ceea ce e nefiresc.

"Ordonanţa nu a fost o problemă, ci a fost una de procedură, societatea a reacţionat la faptul că a fost adoptată la ora 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua când a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile, am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera seara", a declarat Toader.

"Ordonanţa 13 a avut şi relele ei, dar a vrut să pună de acord abuzul în serviciu cu decizia CCR care spune că un funcţionar poate fi anchetat pentru abuz dacă nu îşi îndeplineşte o atribuţie, iar eu am demarat un proiect de lege pentru punerea în acord a legii penale cu deciziile CCR, ca să nu existe nicio interpretare şi nicio discuţie, suntem obligaţi prin Constituţie, fără elemente de apreciere de oportunitate, numai prin obligaţiile prevăzute în Constituţie", a mai declarat Toader, răspunzând la întrebarea pusă de unul dintre europarlamentari.

Ministrul a mai ţinut să critice faptul că DNA a anchetat miniştrii care au participat la adoptarea ordonanţei şi că, sesizată de preşedintele Senatului, CCR a dat o decizie care lui îi place.

"CCR a dat o decizie care mie îmi place, prin care a statuat că legiuitorul delegat are competenţa să aprecieze oportunitatea unei legiferări, procurorul nu are competenţa să urmărească penal miniştrii care adoptă legi şi prin decizia pe care a dat-o a statuat că există un conflict juridic. Important e ceea ce a statuat pe viitor: ministerul, procurorul, nu poate ancheta miniştri. Fiecare putere trebuie să îşi cunoască, să îşi respecte, să rămână în matca ei constituţională!"

Tudorel Toader a mai susţinut la Bruxelles că "avem foarte multe legi, prea multe legi, greu de cunoscut, de aplicat, de interpretat, uneori pentru jurişti, darmite pentru cetăţeanul chemat să respecte legea" şi a anunţat că a început "elaborarea unui proiect de lege care să transpună toate deciziile CC.

"Am început elaborarea unui proiect de lege pentru transpunerea directivelor încă netranspuse, sigur în marja de apreciere pe care o are legiuitorul naţional", a declarat Toader.

Şi cum "pe ţeavă" în Parlament e un proiect al legii graţierii, Toader a ţinut să atragă atenţia că avem 27. 234 deţinuţi în penitenciare şi "perspectiva deloc plăcută a unei decizii pilot de la CEDO, o perspectivă de a fi condamnaţi pentru încălcarea condiţiilor de detenţie."

Reamintim că astăzi, în comisia LIBE din Parlamentul European se va discuta speţa OUG 13/2017 iar Guvernul României l-a trimis la Bruxelles pe noul ministru al Justiţiei. Pozitia PSD va fi susţinută de Victor Alistar, "un invitat constant al postului Antena 3, post care susţine de ani de zile campaniile lui Dan Voiculescu împotriva statului de drept", spun protestatarii #rezist care şi-au trimis şi ei o delegaţie la Bruxelles.

Printre cei ce vor susţine alocuţiuni astăzi în comisia LIBE se numără şi scriitorul Gabriel Liiceanu, jurnalistul Liviu Avram, jurnalistul Attila Biro precum şi preşedintele UNJR Dana Gârbovan. Conform informaţiilor transmise de jurnalistul Mălin Bot, europarlamentarii ALDE s-au opus "vehement şi cu toată forţa" prezenţei lui Gabriel Liiceanu care va vorbi în comisia Libe (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne).

Mai amintim că de 51 de zile în România se protestează non-stop, oamenii fiind revoltaţi că Guvernul Grindeanu a încercat să mutileze Codurile Penale în favoarea corupţilor. Deşi OUG 13 a fost abrogată şi ulterior respinsă în Parlament, acţiunile celor la putere le dau protestatarilor motive să creadă că prevederile "infamei" ordonanţe vor fi repuse într-un nou act normativ, aşa că oamenii continuă să iasă în stradă cerând demisia Guvernului, a lui Dragnea şi Tăriceanu şi înlăturarea corupţilor din funcţiile de conducere.