Tudorel Toader, noi manevre: Inspecţia Judiciară, sub controlul "Consiliului de management strategic"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are un nou plan: va propune ca Inspecţia Judiciară să treacă în subordinea Consiliului de management strategic.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Inspecţia Judiciară ar putea trece sub controlul Consiliului de management strategic, organism format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, a anunţat vineri, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, Tudorel Toader.

"În proiectul de lege căruia îi voi da drumul zilele viitoare veţi vedea, la finalul proiectului, o dispoziţie, propunere tranzitorie prin care voi spune că în şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi IJ se organizează ca entitate, autoritate distinctă, autonomă. Sigur că vor fi multe dezbateri - cine numeşte? cine controlează? cine îi face regulamentul? Cert este că actuala reglementare are incompatibilitate de principiu, normativă şi, în acelaşi timp, una funcţională.

Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care face parte procurorul general al republicii, preşedintele sau preşedinta Înaltei Curţi, preşedintele sau preşedinta CSM. Şi atunci, cu vot deliberativ egal, cei patru care sunt acum membri ai Consiliului de management strategic au vot egal, vor decide şi Inspecţia nu va fi politizată", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

O primă reacţie pe această temă a venit chiar de la iniţiatorul Consiliul de Management Strategic, fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună.

"O idee nastruşnică de a pune Inspecţia Judiciară sub autoritatea unei structuri de coordonare care funcţionează în cadrul Ministerului Justiţiei. Sunt ministrul care a creat Consiliul de Management Strategic, deci ştiu ce vorbesc. Altele sunt sarcinile acestui Consiliu, o structură nepermanentă, consultativă, înfiinţată printr-un protocol. Deci, o perdeă de fum. Care ignoră flagrant opinia majorităţii magistraţilor care au semnat memoriul iniţiat de Forumul Judecătorilor", a precizat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne