Tudorel Toader, mesaj din Japonia: Nu are sens să aşteptăm Inspecţia Judiciară în scandalul DNA-Vlad Cosma

Aflat într-o vizită oficială în Japonia, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a reacţionat după scandalul referitor la activitatea procurorilor DNA declanşat în presă de fostul deputat PSD Vlad Cosma, politician acuzat de trafic de influenţă.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, într-o intervenţie la Antena 3, că nu va sesiza Inspecţia Judiciară în scandalul privind DNA declanşat de fostul deputat Vlad Cosma pentru că "ne-ar prelungi cu mult" doar ca "să se confirme a «n»-a oară ceea ce în realitate ştim".

"Aşteptări din partea mea sunt sigur că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesară sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru că dacă aş sesiza ne-ar prelungi cu mult, ar trebui să aşteptăm rezultatele verificării Inspecţiei Judiciare. Sigur că în acest timp au ieşit multe la iveală. Nu are sens să mai aşteptăm IJ. Să ne spună ce? Să confirme a «n»-a oară ceea ce în realitate ştim, pe de altă parte să prelungească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm. (...) Dacă lucrurile aşa stau, este foarte bine ca românii să cunoască adevărata faţă a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituţia spune la prezumţia de nevinovăţie", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei susţine că are deja întocmit raportul privind activitatea DNA şi îl poate prezenta oricând.

"Am raportul privind activitatea DNA-ului întocmit şi îl pot prezenta oricând, există şi varianţa cealaltă, cum spuneam, prezentării în plenul Parlamentului a unui raport-sinteză privind activitatea Ministerului Public, DIICOT, DNA. Voi reveni în ţară şi voi vedea care este varianta cea mai recomandată - şi completă, dar şi rapidă. Voi prezenta şi voi concluziona. Chiar dacă a trecut un timp, chiar dacă unii au spus că trebuia să iau o poziţie mai repede, mai rapidă, eu apreciez contribuţia tuturor celor care din media sau din mediul privat, că sunt martori, că sunt foşti inculpaţi, români, nu contează, au contribuit la scoaterea la suprafaţă a celor semnalate", a precizat Tudorel Toader.

Întrebat dacă raportul său va propune măsura revocării şefei DNA, ministrul Justiţiei a replicat: "Raportul meu sigur va propune o măsură!"

Reamintim că posturile Antena 3 şi RTV au prezentat o serie de înregistrări audio ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, cu inculpatul Vlad Cosma, despre modul în care au ajuns mai mulţi procurori să fie promovaţi şi cum au falsificat probe în cazul mai multor oameni politici.

În replică, DNA a acuzat că deputatul PSD a prezentat denaturat situaţia folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal. Mai mult, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul lui Vlad Cosma le-au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său, Mircea Cosma. Detalii aici.

În acelaşi timp, fostul procuror DNA Mihaiela Moraru Iorga a susţinut, la Antena 3, că Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de prim-ministru, acuzaţie negată de şefa DNA. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne