Tudorel Toader, despre Dragnea: Mulţi sunt condamnaţi şi apoi achitaţi. Judecătorii nu au ţinut cont de CCR

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au ţinut cont de Curtea Constituţională atunci când l-au condamnat la închisoare cu executare pe preşedintele PSD Liviu Dragnea, a opinat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit cu jurnaliştii, vineri, despre condamnarea - în primă instanţă - a preşedintelui PSD Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Tudorel Toader: Ca să emiţi o părere cât de cât avizată trebuie să cunoşti şi motivarea, măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Ce am auzit e că doi judecători au făcut majoritate spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat, eram judecător la CCR. O frază de principiu şi mă îndepărtez de subiect: vreau să vă spun cu deplină convingere şi chiar cu ştiinţă faptul că o decizie a CCR nu poate să fie neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul cu decizia Curţii. De ce? Simplu, pentru că în momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord, textul nu se mai aplică.

Aici decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă, n-a fost una de admitere pur şi simplu, de interpretare în sensul că textul e constituţional, repet, eram judecător, în măsura în care neîndeplinirea obligaţiei se referă la o obligaţie prevăzută în lege sau OUG, nu în orice act normativ, indiferent de ierarhia, de nivelul lui. Prin urmare, cred că sunteţi de acord să nu emit un punct de vedere fără să fi citit, doar că nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a CCR. Sigur, acum... deci îmi menţin afirmaţia”, a declarat Tudorel Toader.

Reporter: Ar trebui să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor?

Tudorel Toader: Este o chestiune politică la care eu vă rog să nu...

Reporter: Şi strada cere demisia domnului Dragnea...

Tudorel Toader: Bun, este problema dânşilor, este o problemă de nivel politic şi nu...Dacă vreţi să vă spun juridic... mulţi sunt condamnaţi în primă instanţă după aceea achitaţi, sau sunt achitaţi şi după aceea în apel condamnaţi. Toţi se află la adăpostul a ceea ce tot românul ştie acum - prezumţia de nevinovăţie. E adevărat că la unii cu nume mai sonore se pune în discuţie, alţii trec nevăzuţi, neobservaţi.

Reporter: Dar domnul Dragnea e la a doua condamnare.

Tudorel Toader: Ştiu, deci v-am explicat punctul meu de vedere. A doua condamnare a avut ca efect anularea primei condamnări sub aspectul modalităţii de indivizualizare a executării, adică asupra suspendării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne