Tudorel Toader: Arhiva SIPA - o pată pe obrazul Justiţiei

Scandalul arhivei SIPA intră într-o nouă etapă. Tudorel Toader promite că va publica numele celor ce au "vizitat" arhiva şi, eventual, şi numărul de vizite efectuate.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni dimineaţă, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA, arhivă pe care Toader o cataloghează drept o pată pe obrazul justiţiei române.

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române!

Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă.

Primul pas - voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual şi numărul "vizitelor" efectuate!", scrie Toader pe pagina sa de Facebook.

Declaraţiile ministrului vin în contextul în care, recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acreditează ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiv SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizare arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Mai amintim că judecătorul Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Reacţii

"Felicit intenţia ministrului justiţiei, domnul Tudorel Toader, de a "publică numele celor care au 'vizitat' arhivă, eventual şi numărul 'vizitelor' efectuate" în arhivă SIPA. Aşa cum a spus pe Facebook şi domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situaţiei acestei arhive. Sper că această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru că, alături de numele acestor persoane, să publice şi data când au intrat în arhivă SIPA." a salutat judecătorul Dana Girbovan, preşedintele al UNJR, vestea data de Tudorel Toader.