Tudorel Toader, anunţ exploziv: OUG pentru revizuirea condamnărilor date în baza "protocoalelor secrete"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va pune pe masa Guvernului o OUG privind modificarea condiţiilor de revizuire a sentinţelor definitive.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune "foarte curând" premierului şi Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea condiţiilor de revizuire a sentinţelor definitive.

Această ordonanţă, susţine Toader, va da posibilitatea "oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept”, în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să poată ajunge din nou în faţa unui judecător. Întrebat când va fi promovată această OUG, Tudorel Toader a răspuns: "imediat după concedii."

"(OUG n.r.) să îi dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X care se crede condamnat pe nedrept a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi dacă nu este vorba de protocol de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost, dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice, nu?, pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să se execute pedeapsa, pe de altă parte să îi dăm încredere românului, condamnat pe drept sau pe nedrept, că Justiţia se înfăptuieşte", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

"Trebuie ca dincolo de Justiţia dreaptă, cine e vinovat să plătească dar cine nu e vinovat să nu rişte o condamnare pe nedrept", a mai declarat Toader, adăugând că ordonanţa pe care o va propune "va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună "da", îi admite şi îi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună "nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge"”, a adăugat Toader.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne