Tudor Chirilă după demisia ministrului Culturii: "Este incredibil talentul pe care îl avem în a cuantifica eşecuri"

Plecarea lui Alexandrescu de la Ministerul Culturii arată că în cultura română celulele care încearcă să repare sunt subminate de cele infectate. Aşadar, până nu înţelegem că trebuie făcut pasul de la o societate de aranjamente la una de reguli, o să ne fie doar rău, opinează Tudor Chirilă.
Tudor Chirilă
Tudor Chirilă (facebook.com)

Considerat o voce emblematică a generaţiei sale, Tudor Chirilă şi-a exprimat, miercuri, pe Facebook, amărăciunea faţă de demiterea ministrului Culturii, eveniment care în opinia artistului arată, odată în plus, faptul că România funcţionează pe "găşti" şi "bande" şi că nivelul de organizare al "culturii române" este unul tribal, fundamentat pe ierarhii oculte, fără legătură cu transparenţa organizaţională sau cu modelul european.

Reamintim că, ulterior postării, Chirilă a luat parte şi la protestul pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu, protest de la care Cioloş, venit să discute cu protestatarii, a plecat huiduit. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

"Îmi pare rău că ministrul Vlad Alexandrescu a cedat presiunilor şi a demisionat. De fapt, mai corect formulat ar fi să spun că îmi pare rău că premierul Cioloş i-a cerut demisia. Îmi pare rău că prea puţini artişti l-au susţinut în demersurile oneste care au avut ca scop reformarea diverselor sectoare culturale. Este incredibil talentul pe care îl avem în a cuantifica eşecuri, incapacitatea noastră de a aprecia chestiunile pozitive. Îmi este tot mai clar că funcţionăm pe "găşti" şi "bande" şi că nivelul de organizare al "culturii române" este unul tribal, fundamentat pe ierarhii oculte, fără legătură cu transparenţa organizaţională, nicidecum cu modelul european.

Pentru mine, faptul că Alexandrescu a deranjat, prin diversele invitaţii la dezbatere, proiecte legislative sau modificări de ordonanţe, e un lucru foarte bun. Pentru că eu cred într-un îndemn simplu pe care l-am citit cândva la Syd Field (un autor american de cărţi despre scenaristică): "What doesn't work shows you what works". Pe scurt, dacă nu încercăm şi nu greşim (şi admit că Alexandrescu o fi făcut şi greşeli), rămânem la liniştea fesenistă care a consacrat şi consacră eşecul nostru ca ţară.

Habar n-am care este soluţia la Operă. Ştiu sigur însă că nu liniştea de tip Adrian Năstase et comp care se va aşterne în curând, după ce se vor arunca nişte ciozvârte în curtea circului. Şi de fapt nu este vorba despre Operă, unde, repet, nu ştiu care este treaba. E vorba despre cultura română şi de subminarea celulelor care încearcă să repare de către celulele infectate şi care infectează. Atâta vreme cât nu înţelegem că trebuie să facem pasul de la o societate de aranjamente (sintagmă pe care am preluat-o de la Lucian Boia) la una de reguli nu o să ne fie bine, o să ne fie doar rău şi vom privi amârâţi la "elitele" care ne batjocoresc. Riscăm să rămânem o naţie care se va îmbăta mereu cu succese întâmplătoare (care şi astea se împuţinează pe zi ce trece) în loc să ne preocupe soluţia pe termen lung. Nu ştiu de ce, îmi vine în minte finalul din "De ce trag clopotele, Mitică?"

Oricum, nu e totul pierdut: candidează Piedone şi Vanghelie:)) Şi se ocupă Dâncu şi o să fie bine. Vă rog să nu urlaţi prea tare în comentarii că îl treziţi pe Iohannis.", scrie Chirilă pe pe Facebook.

Reamintim că Vlad Alexandrescu a demisionat miercuri, Cioloş anunţând ulterior că ministrul Culturii şi-a depus demisia "cu speranţa că gestul său va contribui la detensionarea situaţiei de la Opera Naţională."

Pe de altă parte, Alexandrescu a anunţat pe Facebook că demisia sa este motivată de "rezistenţa opacă" la schimbarea structurală pe care a încercat să o iniţieze, dezvolte şi pună în practică în instituţiile de cultură din România şi de ostilitatea nedezminţită a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură.

Nemulţumiţi de faptul că Cioloş i-a cerut demisia lui Alexandrescu, primul ministru al culturii care a ascultat vocea Străzii şi a făcut demersuri pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, a înfiinţat şi coordonat un grup de lucru pentru Codul Patrimoniului etc., au anunţat proteste de susţinere a acestuia. Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici

Mai multe informaţii despre situaţia de la Operă, puteţi citi aici