Tsipras renunţă la cacialma. Acceptă toate propunerile, cu condiţii

Ministrul  italian de externe Paolo Gentiloni (S) vorbind cu Alexis Tsipras (D), 11 iunie 2015
Ministrul  italian de externe Paolo Gentiloni (S) vorbind cu Alexis Tsipras (D), 11 iunie 2015 (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Financial Times a transmis miercuri că premierul grec Alexis Tsipras a scris creditorilor internaţionali ai Greciei, acceptând oferta de bailout publicată pe 28 iunie, cu unele condiţii.

În scrisoarea sa, Tsipras a cerut păstrarea TVA-ului scăzut pentru insulele greceşti, o amânare a implementării creşterii vârstei de pensionare şi de suprimare a "sporului de solidaritate" dat pensionarilor.

Cu toate acestea, surse din zona euro au declarat că scrisoarea lui Tsipras conţine elemente pe care mulţi miniştri le găsesc greu de acceptat.

Franţa va continua să preseze pentru perfectarea unui acord între Grecia şi creditorii săi înaintea referendumului anunţat duminică, conform declaraţiei lui Michel Sapin, ministrul de finanţe, dată înainte de şedinţa miniştrilor zonei euro.

Comentările lui Sapin contrastează puternic cu cele ale cancelarului german Angela Merkel, care a insistat că nicio nouă negociere să nu înceapă înaintea votului.

FMI a confirmat marţi că Grecia nu a efectuat plata de 1,6 miliarde euro care fusese programată pentru 30 iunie. Drept rezultat, directorul FMI Christine Lagarde va raporta că Grecia este „în roşu”, un eufemism pentru incapacitate de plată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie