Trupa ´Cântecul Roşu´ din China primită cu răceală în Hong Kong

Trupa "Căntecul Roşu" din Chongqing a încercat să atragă cetăţenii din Hong Kong
Trupa "Căntecul Roşu" din Chongqing a încercat să atragă cetăţenii din Hong Kong (Epoch Times)

O puternică trupă de 500 de membri din Chongqing, numită ”Cântecul Roşu”, a susţinut un turneu de trei zile în Hong Kong. Suprapunându-se cu Festivalul Lanternelor de pe 6 februarie, scopul pare să fi fost acela de a prezenta audienţei din Hong Kong cântece revoluţionare comuniste.

Chongqing a devenit un bastion de revitalizare a cântecului roşu şi a altor practici ultra-stângiste în stilul Revoluţiei Culturale, după ce Bo Xilai a devenit acolo liderul partidului comunist.

Trupele cântecului roşu au susţinut turneul în Beijing, dar pentru Hong Kong este o premieră, iar conform lui Howard Lam, directorul canalului Green Radio cu sediul în Hong Kong, efortul regimului comunist de a-şi promova cultura de partid în Hong Kong nu va fi gustată de public, ci mai degrabă, publicul va fi scârbit.

„Este ridicol să cânţi cântece roşii în Hong Kong, iar asta arată doar că comuniştii din ambele tabere, China şi Hong Kong, şi-au pierdut încrederea în puterea lor”, afirmă Lam.

Lam a adăugat că crede că mulţi tineri din Hong Kong şi oameni din cercurile academice au fost forţaţi să ia parte la spectacol, dar nu mulţi sunt aceia care agreează aceste cântece.

„Care este relaţia dintre Hong Kong şi istoria din spatele Armatei Roşii?” întreabă Lam. „Cântecele roşii nu sunt nimic altceva decât istoria partidului comunist. Aceasta este o încercare de a spăla creierele, un atentat de a modifica ideologia. Nu cred că va avea vreun succes”, a afirmat el.

Spălarea creierului

Trupa cântecelor roşii a susţinut spectacolul la Hong Kong City Hall Concert Hall, la Jockey Club Auditorium din Hong Kong din cadrul Universităţii Politehnice (PolyU) şi la baza militară din insulele Stonecutters.

În campusului PolyU nu au existat nicăieri postere de promovare a concertului şi nici la Jockey Club Auditorium. Cei mai mulţi studenţi intervievaţi în campus chiar înainte de spectacol spuneau că nu ştiau de spectacol.

O studentă cu un bilet în mână dorea să găsească locul unde se ţinea spectacolul. Aceasta susţinea că a fost informată de un grup pro-comunist şi că i s-a spus să participe.

Mai mulţi studenţi de la PolyU şi-au exprimat şi ei părerea că Trupa Cântecului Roşu a venit să-i spele pe creier pe locuitorii oraşului Hong Kong.

Un student a spus: „Puteam să simt intenţia lor de a spăla creierele localnicilor. În comparaţie cu China Continentală, Hong Kong este relativ liber şi toată lumea poate să-şi declare poziţia politică. Cred că trupa este o încercare de a spăla creierele, o artă degenerată şi serveşte ca şi propagandă politică”.

Un alt student a spus: „Studenţii educaţi vor avea propria lor opinie şi nu vor fi uşor influenţaţi dacă ar fi să asculte cântecele; dar există totuşi posibilitatea de spălare pe creier. Dacă m-aţi întreba, eu unul nu m-aş duce.”

Un alt student a spus: „Ca rezident în Hong Kong, am fost în contact cu comunismul şi sunt conştient de libertatea şi democraţia din vest. Îmbrăţişez democraţia, din moment ce nu vreau ca ideile şi gândurile mele să fie controlate. Personal, prefer libertatea şi fac ceea ce vreau.”

Proiecţiile regimului comunist de putere blândă, folosind cultura, filmul şi alte media, nu reuşesc adesea să impresioneze comunitatea internaţională.

De exemplu, în Săptămâna Filmului de Cultură Chinezesc din 2011, găzduită de Ministerul de Cultură al Chinei, Administraţia de Stat de Radio, Film şi Televiziune, Universitatea Columbia, a fost un eşec ruşinos. La premiera filmului „Fondarea unei Republici” de pe 17 octombrie, scaunele audienţei au fost goale, chiar şi cele rezervate organizatorilor.

„Fondarea unei Republici” este o piesă de propagandă patriotică ce ridică în slăvi preluarea puterii din China de către Partidul Comunist şi este finanţat de cea mai mare companie de film a Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe