Trump vrea ca Rusia să “înapoieze Crimeea”

În ciuda solicitărilor Casei Albe, oficialii ruşi susţin în continuare unificarea legitimă cu Rusia ca urmare a unui controversat referendum.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA. (DOMINICK REUTER/AFP/Getty Images)

Preşedintele SUA Donald Trump vrea ca Rusia să “înapoieze Crimeea” Ucrainei.

Trump, a cărui afinitate pentru Rusia a produs o sursă de presiune pentru noua sa administraţie, încearcă să pară “dur” în relaţiile cu Moscova.

“Preşedintele Trump s-a exprimat foarte clar că se aşteaptă ca guvernul rus să reducă violenţele din Ucraina şi să înapoieze Crimeea”, susţinea secretarul de presă al Casei Albe Sean Spicer, la conferinţa de presă de marţi.

“În acelaşi timp, se aşteaptă pe deplin şi îşi doreşte să se înţeleagă bine cu Rusia”, a menţionat Spicer.

Mai departe Spicer l-a acuzat pe fostul preşedinte Barack Obama că a îngăduit confiscarea Crimeei.

Crimeea şi-a declarat "independenţa" faţă de Ucraina pe 17 martie 2014 şi a aplicat în mod oficial pentru a deveni parte din Rusia în urma unui referendum organizat în condiţii controversate, în urma căruia 96,8% dintre participanţi au votat în favoarea mutării.

Conform lui Spicer “Ironia acestei întregi situaţii este că preşedintele a fost incredibil de dur cu Rusia; a continuat să ridice problema Crimeei în care fosta administraţie a permis ca aceasta să fie confiscată de către Rusia; ambasadorul acestuia pentru Naţiunile Unite, Nikki Haley, a fost prezentă la Consiliul de Securitate încă din prima zi şi a denunţat cu hotărâre faptul că Rusia a ocupat Crimeea. În calitate de ambasador, Haley afirma la acel moment că “situaţia groaznică din estul Ucrainei cere condamnarea clară şi puternică a acţiunilor Rusiei”.

Purtătorul de cuvânt a atenuat atitudinea Casei Albe asigurând că Trump va acţiona “diferit faţă de celelalte administraţii, pentru a putea rezolva multe probleme cu care se confruntă lumea, cum ar fi ISIS şi terorismul”.

Cu privire la cerinţele Statelor Unite privind Crimeea, ambasadorul rus al Naţiunilor Unite, Vitali Ciurkin, afirma la începutul acestei luni că “poporul Crimeei şi-a exprimat destul de clar voinţa printr-un referendum”.