Trump susţine că SUA protejează regiunea Baltică. Nu consideră Rusia o ameninţare

Preşedintele american Donald Trump a repetat argumentele sale că Washingtonul ar trebui să aibă o relaţie mai bună cu Moscova şi nu a descris acţiunile Rusiei din ultimii câţiva ani în Europa ca o ameninţare.
Donald Trump
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)

La o conferinţă comună de presă ce a avut loc, luni, cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, aflat în vizită în SUA, preşedintele american Donald Trump a fost întrebat de reporterii finlandezi despre tensiunile cu Rusia şi, în special, dacă consideră că Moscova este o ameninţare.

“Consider multe ţări ca fiind o ameninţare pentru securitate, din păcate”, a afirmat el. “Aş considera multe ţări ca fiind ameninţări, dar toate acestea sunt ameninţări pe care le vom putea gestiona dacă va trebui”.

La întrebarea privind exerciţiul maritim comun desfăşurat de Rusia şi China în Marea Baltică şi exerciţiul militar Zapad 2017 programate în următoarea lună de Rusia şi Belarus în regiuni care se învecinează cu ţările baltice, Trump a răspuns: “Protejăm această regiune”.

“Asta este tot ce pot să vă spun. Suntem foarte preocupaţi de protejarea acestei zone. Avem prieteni buni acolo”, a precizat liderul american.

“O spun clar şi răspicat: Am declarat acest lucru ani de zile. Cred că este un lucru bun să avem relaţii foarte bune, sau cel puţin bune, cu Rusia. Acest lucru este foarte important şi cred că, într-o zi, se va întâmpla. Este o ţară mare. Este o ţară nucleară. Este o ţară cu care ar trebui să ne înţelegem”, a afirmat Trump.

Trump a cerut în repetate rânduri o abordare mai împăciuitoare faţă de Rusia, în ciuda suspiciunilor privind potenţialele interacţiuni între actuali şi foşti asociaţi ai preşedintelui american şi oficiali ruşi.

În plus, FBI a desfăşurat începând cu 2016 o anchetă penală în privinţa potenţialului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut. Ancheta a fost preluată de atunci de consilierul special Robert Mueller.

În acelaşi timp, cel puţin trei comisii ale Congresului analizează, la rândul lor, eventuale interacţiuni între campania prezidenţială a lui Trump şi Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe