Trump şi Putin vorbesc telefonic despre situaţia din Coreea de Nord

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Potrivit unei declaraţii publicate de Kremlin, discuţia telefonică dintre Vladimir Putin şi Donald Trump a avut loc la cererea Statelor Unite şi ambele puteri nucleare au convenit să continue contactele bilaterale.

Cei doi şefi de stat au discutat ultima dată în 21 noiembrie despre întâlnirea lui Putin cu omologul său sirian Bashar al-Assad.

Într-un email trimis joi agenţiei de ştiri Reuters, Sarah Huckabee, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a afirmat: “Preşedintele Trump a discutat cu [omologul său rus] Putin în cursul acestei zile şi o declaraţie va fi publicată ulterior în această seară”.

Răspunzând unui jurnalist la o conferinţă de presă anuală, desfăşurată tot joi, Putin a declarat că Trump a realizat unele lucruri serioase în timpul mandatului său. “Uitaţi-vă la pieţe, la cum au crescut”, a precizat Putin, potrivit Bloomberg. “Acest lucru demonstrează încrederea investitorilor în economia americană, arată că ei cred în ceea ce face preşedintele Trump în acest domeniu”.

Declaraţiile publicate de Kremlin şi Casa Albă au susţinut că cei doi lideri au abordat criza nucleară din Coreea de Nord. La începutul acestei săptămâni, SUA a declarat că este pregătită să discute direct cu Phenianul fără niciun fel de “condiţii prealabile”.

“Cei doi preşedinţi au discutat de asemenea despre o cooperare pentru soluţionarea situaţiei foarte periculoase din Coreea de Nord”, a mai precizat declaraţia publicată de Casa Albă după convorbirea telefonică dintre Putin şi Trump.