Trump şi Merkel vor discuta la Washington despre NATO, Ucraina şi Putin

Preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni marţi la Washington, iar viitorul NATO şi conflictul ucrainean vor fi printre principalele subiecte ale discuţiilor.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Oficiali ai administraţiei Trump au susţinut că liderul american va dori să afle care este opinia cancelarului Angela Merkel despre preşedintele rus Vladimir Putin la prima lor întâlnire la Casa Albă.

Merkel a avut o relaţie puternică cu predecesorul lui Trump, Barack Obama, care l-a numit pe cancelarul german “cel mai apropiat partener internaţional” al său.

Trump, pe de altă parte, a acuzat-o la un moment dat pe Merkel de “ruinarea Germaniei” pentru că a acceptat ca peste un milion de imigranţi să pătrundă pe teritoriul german, a atacat Germania pe probleme comerciale şi a numit-o pe rivala sa democrată Hillary Clinton drept “Angela Merkel a Americii”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, nu a discutat despre aceste probleme, susţinând doar că există multe emoţii de ambele părţi în ceea ce priveşte această vizită.

Unii oficiali ai Casei Albe au declarat că Trump va face presiuni asupra Germaniei pentru ca membrii NATO să îşi sporească cheltuielile cu apărarea, aspect asupra căruia Germania s-a opus în general.

De asemenea, cei doi lideri ar urma să discute despre o strategie comună în privinţa Ucrainei.

SUA şi alte puteri occidentale au impus sancţiuni economice împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi pentru sprijinul pe care îl acordă separatiştilor în conflictul sângeros din estul Ucrainei.

Trump şi-a exprimat dorinţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor ţării sale cu Putin, lucru care i-a făcut pe aliaţii SUA să pună sub semnul îndoielii angajamentul liderului american faţă de suveranitatea Ucrainei şi suportul său pentru NATO.

În plus, oficiali ai Casei Albe au precizat că preşedintele Trump doreşte să cunoască părerea lui Merkel în privinţa interacţiunilor sale cu liderul de la Kremlin.

În ceea ce o priveşte, Merkel a declarat sâmbătă că va călători la Washington nu doar în calitate de cancelar german, dar şi ca reprezentant al Uniunii Europene.

“Cu siguranţă, voi evidenţia faptul că pentru noi, ţara noastră şi apartenenţa la Uniunea Europeană sunt două faţete ale aceleaşi monezi”, a declarat Merkel la Bruxelles.

Un purtător de cuvânt al lui Merkel a declarat că întâlnirea cu Trump va fi o oportunitate pentru “un schimb de subiecte bilaterale şi internaţionale şi de legături transatlantice care, după cum am subliniat mereu, sunt foarte importante”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe