Trump şi-ar fi pierdut cel mai valoros aliat din establishment: Bibi Netanyahu

Un nou raport a sugerat că o viitoare întâlnire între premierul israelian Netanyahu şi preşedintele rus Putin se datorează faptului că liderul american Donald Trump “ignoră” temerile premierului din Tel Aviv privind deplasarea forţelor iraniene şi Hezbollah către graniţa Israelului cu Siria.
Preşedintele Donald Trump (st) împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o ceremonie oficială de întâmpinare a liderului american pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, 22 mai 2017.
Preşedintele Donald Trump (st) împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o ceremonie oficială de întâmpinare a liderului american pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, 22 mai 2017. (Ilia Yefimovich/Getty Images)

Benjamin Netanyahu şi Vladimir Putin se vor întâlni miercuri în staţiunea rusească Soci după ce biroul premierului israelian a accentuat faptul că prezenţa iraniană în sudul Siriei va fi un subiect principal al discuţiilor. Şeful Mossadului, Yossi Cohen, va participa de asemenea la convorbiri, a anunţat mass media israeliană.

Poziţia lui Netanyahu este simplă. După încetarea luptelor din Siria, el doreşte ca Iranul şi Hezbollah să plece din ţara arabă. Eşuând să atragă atenţia lui Trump, el s-a îndreptat înspre Putin pentru a obţine asigurări că acest lucru se va întâmpla după ce Statul Islamic nu mai este implicat.

Potrivit relatărilor de marţi ale website-ului Debkafile, “aceste temeri au apărut în ultimele câteva zile, când armata siriană şi aliaţii săi şiiţi pro-iranieni, inclusiv Hezbollah, au lansat patru fronturi de luptă simultane la Deir ez-Zor în est, la Sweida în sud-est, în Hama în centrul Siriei şi în Munţii Qalamoun la graniţa siriano-libaneză în vest – toate având suportul aerian al Rusiei, care include deseori soldaţi paraşutaţi.

“Sursele noastre evidenţiază faptul că, prin controlarea celor patru fronturi se vor restabili zonele de frontieră ale Siriei cu Iordania, Irak şi Liban la status quo-ul lor de dinaintea izbucnirii războiului civil din 2011 şi îi va aduce pe inamicii Israelului mai aproape ca oricând în vecinătatea nordică a acestuia", a mai relatat website-ul Debkafile.

Raportul mai susţine că Iranul şi aliaţii săi islamişti ocolesc “zonele de detensionare” sub acoperirea forţelor ruseşti. În condiţiile “topirii” opoziţiei siriene, “zona tampon” a Israelului dispare, de asemenea, foarte repede şi ar putea duce la o situaţie în care Iranul şi Hezbollah vor fi capabile să adune o forţă militară masivă în regiunea Înălţimilor Golan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe