Trump şi-a consultat consilierii în legătură cu posibila invadare a Venezuelei

Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Aparent, remarcile neaşteptate ale preşedintelui american Donald Trump cu privire la trimiterea de tancuri în Venezuela nu au fost doar o tactică de intimidare. Potrivit publicaţiei New York Post, în timpul unei întâlniri care a avut loc anul trecut în Biroul Oval de la Casa Albă, Trump i-ar fi întrebat pe câţiva oficiali de rang înalt ai administraţiei sale de ce nu ar putea SUA să invadeze pur şi simplu Venezuela. Tema iniţială a discuţiilor erau sancţiunile ce urmau să se aplice unor membri ai regimului venezuelean.

Sugestia lui Trump i-a luat prin surprindere pe membrii administraţiei prezenţi la întâlnire, inclusiv pe fostul secretar de stat Rex Tillerson şi fostul consilier pentru securitate naţională H.R. McMaster. După câteva luni, Trump a fost sfătuit de consilieri să nu menţioneze sugestia cu invazia în timpul unei cine private cu lideri din patru ţări aliate latino-americane, care a avut loc pe marginea Adunării Generale a ONU. Dar, totuşi, el a făcut acest lucru, luându-i prin surprindere pe membrii personalului său. De asemenea, Trump a discutat despre această idee şi cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

McMaster aparent s-a aflat printre consilierii care i-au explicat preşedintelui că un atac împotriva Venezuelei ar putea periclita sprijinul primit de SUA din partea altor guverne din America Latină care au condamnat la rândul lor tratamentul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro împotriva opoziţiei sale politice. Totuşi, Trump a insistat, aducând în discuţie invaziile din Panama şi Grenada din anii 1980.

A doua zi după întâlnire, Trump a discutat public despre posibilitatea unei “opţiuni militare” pentru a pune capăt tulburărilor din Venezuela.

“Suntem în toată lumea şi avem soldaţi în întreaga lume, în locuri foarte îndepărtate. Venezuela nu este foarte departe şi oamenii [de acolo] suferă şi mor. Avem multe opţiuni pentru Venezuela, inclusiv o posibilă opţiune militară dacă va fi nevoie”, preciza Trump.

Câteva zile mai târziu, Maduro a organizat un miting în Caracas la care au participat susţinători ai guvernului care au condamnat retorica agresivă a “Împăratului Trump”.

Venezuela se confruntă acum cu o criză umanitară fără precedent: milioane de oameni suferă din cauza lipsei bunurilor de consum, cum ar fi produsele alimentare, medicamente şi produse sanitare. Prăbuşirea economică a Venezuelei a dus la cea mai mare emigrare în masă în istoria modernă a Americii Latine. Aproximativ 2 milioane de venezueleni locuiesc în prezent în afara ţării.

De asemenea, protestele stradale ample din ultimele peste 12 luni au fost marcate de uciderea a peste 120 de persoane şi arestarea altora în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.

Problemele economice ale Venezuelei se extind dincolo de hiperinflaţie, ţara intrând în incapacitatea de plată a împrumuturilor totalizând 200 de miliarde de dolari contractate în principal din China şi Rusia, în timp ce regimul cvasi-dictatorial al lui Maduro se confruntă şi cu sancţiuni economice impuse de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană ca răspuns la corupţia, traficul de droguri şi încălcările drepturilor omului pe care regimul le-a comis pentru a-şi asigura existenţa.