Trump semnează un ordin executiv interzicând TikTok, WeChat în 45 de zile

Donald Trump semnând ordine executive, arhivă
Donald Trump semnând ordine executive, arhivă (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

Preşedintele Trump a semnat un ordin executiv care interzice rezidenţilor din SUA să facă tranzacţii cu firma TikTok sau proprietarul chinez al aplicaţiilor, ByteDance. Ordinul intră în vigoare în 45 de zile.

Trump a declarat că SUA „trebuie să întreprindă acţiuni agresive împotriva proprietarilor aplicaţiei TikTok pentru a ne proteja securitatea naţională”.

Evoluţia survine în condiţiile în care Trump a solicitat cesionarea aplicaţiei video, invocând riscuri de securitate naţională în S.U.A. Măsura ameninţă cu penalităţi pentru orice rezident sau companie americană care se angajează în tranzacţii cu TikTok sau ByteDance după ce legea intră în vigoare.

TikTok a câştigat o popularitate imensă, ca şi Zoom, o altă aplicaţie conectată la Partidul Comunist Chinez, după răspândirea virusului Wuhan, când impunerile privitoare la libertatea de mişcare au devenit omniprezente. Ambele aplicaţii au fost asociate cu scurgeri de date către servere din China şi încălcarea masivă a confidenţialităţii utilizatorilor.

"Această aplicaţie mobilă poate fi folosită şi de campaniile de dezinformare care servesc Partidului Comunist Chinez", a menţionat Trump în ordinul său, dat joi de Casa Albă.

Colectarea de date prin TikTok „ameninţă să permită Partidului Comunist Chinez accesul la informaţiile personale şi de proprietate ale americanilor - având potenţialul de a permite Chinei să urmărească poziţia angajaţilor şi contractorilor federali, să alcătuiască dosare cu informaţii personale care pot fi folosite în scopul şantajului şi să efectueze spionaj corporativ."

TikTok a negat acuzaţiile că este controlat de Partid sau că împărtăşeşte date guvernului chinez - în ciuda faptului că, fiind patronat de o companie chineză, este obligat să facă acest lucru conform legii securităţii naţionale impusă de Partidul Comunist cu câţiva ani în urmă.

Ordinul dat de Trump joi specifică: "Eu, Donald J Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii, consider că trebuie luate măsuri suplimentare pentru soluţionarea situaţiei de urgenţă naţională în ceea ce priveşte tehnologia informaţiilor, comunicaţiilor şi serviciilor .... Mai exact, răspândirea în Statele Unite a aplicaţiilor mobile dezvoltate şi deţinute de companii din Republica Populară Chineză continuă să ameninţe securitatea naţională, politica externă şi economia.

"În acest moment, trebuie luate măsuri pentru a rezolva ameninţarea reprezentată de o aplicaţie mobilă, anume TikTok."

Trump a interzis şi WeChat, o versiune chineză a social media, care este, însă, sever cenzurată de regimul comunist.

Ca o reacţie imediată, acţiunile gigantului chinezesc au scăzut după ce Trump a semnat ordinul executiv „care abordează ameninţarea reprezentată de WeChat”. Acţiunile au căzut cu 1,5% la câteva minute după deschiderea bursei din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe