Trump semnează un nou ordin privind extinderea sancţiunilor împotriva Phenianului

Preşedintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv privind extinderea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord luând în vizor persoane fizice şi companii care desfăşoară tranzacţii comerciale cu Phenianul.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Donald Trump a declarat reporterilor înaintea unei întâlniri cu liderii nipon şi sud-coreean că este inacceptabil ca unele entităţi să susţină financiar regimul nord-coreean şi că ordinul va suspenda veniturile care finanţează eforturilor Phenianului de a dezvolta arme nucleare.

Coreea de Nord a lansat zeci de rachete sub regimul lui Kim Jong-un pe măsură ce şi-a accelerat un program de arme desemnat să îi ofere abilitatea de a lovi Statele Unite cu o rachetă puternică, înarmată nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat lansarea „foarte provocatoare”, din 15 septembrie, a unei rachete balistice nord-coreene deasupra Japoniei ca fiind o „acţiune scandaloasă”, în timp ce Trump a cerut marţi membrilor Adunării Generale a ONU să adopte o poziţie mai dură împotriva ameninţărilor prezentate de Coreea de Nord, numindu-l pe dictatorul Kim Jong-un „omul rachetă” şi precizând că acesta se află într-o „misiune sinucigaşă”.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a cerut joi ca actuala criză nucleară nord-coreeană să fie abordată într-o „manieră stabilă”. Moon a declarat Adunării Generale că, în timp ce sancţiunile sunt necesare pentru a aduce Phenianul la masa negocierilor, Coreea de Sud nu urmăreşte prăbuşirea vecinului său.

Consiliul de Securitate al ONU a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva Coreei de Nord pentru programele sale de arme nucleare şi rachete balistice. Phenianul a avertizat luni că aplicarea de mai multe sancţiuni şi o mai mare presiune nu va avea un alt efect decât acela de a determina regimul comunist izolat să îşi accelereze programul nuclear.

Anunţând noile sancţiuni americane, Trump a declarat că Banca Centrală a Chinei a ordonat băncilor chineze să nu mai facă afaceri cu Coreea de Nord, adăugând că măsurile vor viza de asemenea transportul maritim şi reţelele comerciale.

El a adăugat că noul ordin oferă Trezoreriei americane libertatea de a sancţiona băncile străine care desfăşoară tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord.

În acelaşi timp, dictatorul nord-coreean Kim l-a numit pe Trump „deranjat mintal” şi a afirmat că acesta va „plăti scump” pentru ameninţările sale. Ulterior, Ministerul nord-coreean de Externe, a ameninţat că va testa o bombă cu hidrogen în Oceanul Pacific.

Kim a declarat vineri că Trump „nu este potrivit să deţină privilegiul comenzii supreme a unei ţări” şi l-a descris pe preşedintele american ca fiind un „ştrengar şi gangster căruia îi place jocul cu focul”, a precizat agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Dictatorul comunist nord-coreean a mai afirmat că remarcile lui Trump l-au convins că, de fapt: „calea pe care o aleg este corectă şi trebuie să o urmez până la capăt”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe