Trump semnează ordinul de retragere a SUA din acordul TPP

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv de retragere a Statelor Unite din procesul de negociere al unui acord comercial trans-Pacific pe care l-a moştenit de la predecesorul său.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Trump a promis în repetate rânduri în timpul campaniei sale prezidenţiale că va retrage SUA din TPP (Parteneriatul Trans-Pacific), un acord comercial ce urmăreşte să stabilească legături comerciale între SUA şi ţările din Cercul de Foc al Pacificului.

Pe durata campaniei prezidenţiale, omul de afaceri miliardar a susţinut că acordurile de comerţ liber precum TPP au fost împotriva SUA şi au afectat negativ muncitorii americani şi producţia americană. El a promis că va implementa politici comerciale mai protecţioniste în calitate de preşedinte al SUA.

Ordinul executiv privind TPP emis luni reprezintă prima acţiune majoră pentru remodelarea radicală a politicilor comerciale ale SUA.

Acordul care cuprinde 12 ţări a fost negociat în timpul fostului preşedinte Barack Obama, dar nu a fost niciodată ratificat de Congresul SUA, întrucât a întâmpinat o opoziţie puternică din partea republicanilor şi chiar a unor democraţi.

Iar acum, Trump va începe negocieri comerciale individuale cu ţările implicate în TPP, a declarat pentru NBC News un oficial al Casei Albe.

Timp de doi ani, administraţia Obama a negociat cu 11 ţări din Cercul de Foc al Pacificului pentru a închega un acord ce urmărea să reducă barierele comerciale într-o regiune ce reprezintă două cincimi din economia globală.

Totuşi, victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016 a dat o lovitură puternică negocierilor, trimiţând unde de şoc în capitalele asiatice care şi-au pus speranţele economice în acest acord.

Trump a fost investit oficial vinerea trecută şi se estimează, de asemenea, că va semna un ordin executiv pentru a anula acordul de comerţ liber dintre SUA, Canada şi Mexic, cunoscut sub numele de NAFTA (Acordul Nord-American pentru Comerţ Liber).

Acordul, conceput de fostul preşedinte Bill Clinton şi adoptat în 1994, a intenţionat să înlăture majoritatea barierelor tarifare dintre cele trei ţări.

Trump a învinuit NAFTA pentru distrugerea sectorului de producţie al Americii şi a declarat că este unul dintre cele mai proaste acorduri încheiate vreodată de SUA.