Trump se va întâlni cu dictatorul nord-coreean în Vietnam

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Olivier Douliery/Pool/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a plecat luni din Washington spre Vietnam, unde va participa la cel de-al doilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit RFE/RL.

Cei doi lideri se vor întâlni în Hanoi în 27-28 februarie pentru a discuta despre programele de arme nucleare şi rachete ale Coreei de Nord. De asemenea, a fost circulată ideea că Trump şi Kim vor aborda şi tema încheierii oficiale a Războiului Coreean, îngheţat printr-un armistiţiu în 1953.

Înainte de a pleca din Washington, Trump a postat un mesaj pe Twitter: “Prin denuclearizarea completă, Coreea de Nord va deveni rapid o putere economică. Preşedintele Kim va lua o decizie înţeleaptă!”

Adresându-se la o întâlnire a guvernatorilor ce a avut loc tot luni la Casa Albă, Trump a prezis un “summit extraordinar”. Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat speranţa, duminică, la Fox News că întâlnirea Trump-Kim va reprezenta un “pas substanţial înainte”.

“S-ar putea să nu se întâmple acest lucru, dar sper că se va întâmpla”, a afirmat Pompeo.

Kim Jong-un a ajuns marţi în Dong Dang, Vietnam, după o călătorie de trei zile cu trenul prin China.

Autorităţile vietnameze au promis că se va asigura o securitate strictă a evenimentului şi nu au fost publicate informaţii despre locul summitului.