Trump se poziţionează: SUA primeşte preşedintele taiwanez împotriva bombănelilor Chinei

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a sosit sâmbătă în Honolulu şi s-a pregătit pentru o vizită la Memorialul Pearl Harbor, în ciuda puternicelor obiecţii ale Chinei faţă de această vizită.

China consideră Taiwanul autoguvernat ca teritoriu suveran şi în mod regulat susţine că aceasta este cea mai sensibilă şi mai importantă problemă dintre Beijing şi Washington, plângându-se Statelor Unite de vizitele preşedinţilor taiwanezi pe teritoriul american.

Beijingul nu a renunţat la posibila utilizare a forţei pentru a aduce insula sub controlul său.

Tsai, pe care China o suspectează că doreşte să obţină independenţa oficială a Taiwanului, a pornit sâmbătă într-o călătorie de o săptămână către trei insule aliate din Pacific – Tuvalu, Insulele Solomon şi Insulele Marshall – prin Honolulu şi teritoriul american Guam.

Tsai a declarat că doreşte să menţină pacea cu China, dar că va apăra democraţia şi securitatea Taiwanului.

La începutul săptămânii trecute, Departamentul de Stat american a precizat că tranzitul preşedintei taiwaneze pe teritoriul SUA va fi “privat şi neoficial”, adăugând că aceste opriri se conformează practicii îndelungate a Statelor Unite privind “relaţiile noastre neoficiale cu Taiwanul”.

Preşedintele american Donald Trump urmează să viziteze China într-un interval de două săptămâni. În decembrie 2016, liderul american a înfuriat Beijingul pentru că a acceptat un apel telefonic al lui Tsai, care l-a felicitat la scurt timp după câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Aceasta este cea de-a doua călătorie a preşedintei taiwaneze în SUA în acest an. În luna ianuarie, preşedinta taiwaneză s-a oprit în Houston şi San Francisco în drumul ei către şi dinspre America Latină, vizitând sediul Twitter, care este blocat în China.

China pretinde suveranitatea asupra Taiwanului încă din 1949, când forţele comuniste ale lui Mao Zedong au câştigat războiul civil chinez şi naţionaliştii lui Chiang Kai-shek au fugit pe insulă.